Faktaartikkel

Kjæledyr og koronavirus

Publisert 06.03.2020     Sist endret 26.01.2022

Det er ingen mistanke om at kjæledyr eller husdyr i Norge kan utgjøre en smittekilde for SARS-CoV-2/koronavirusinfeksjon til mennesker eller dyr. Du trenger ikke å være redd for å bli koronasmittet av dyr.

Mattilsynet anbefaler alle som jobber med dyr å følge FHIs smittevernråd.

Generelt er det en god rutine å unngå at dyr slikker deg i ansiktet, samt å vaske hender i forbindelse med håndtering av dyr.

Spørsmål og svar

Kan kjæledyr bli syke av koronaviruset?

Mink kan smittes og bli syke av koronaviruset (SARS-CoV-2), og det har vært utbrudd hos mink i pelsdyrfarmer i mange land.

Det er rapportert om enkelte smittetilfeller av SARS-CoV-2 hos katt og hund. Smittestudier har vist at blant annet kattedyr, ilder, og hamster kan bli smittet/kan være mottakelige, men at de i liten grad blir syke. Hunder er vist å være mindre mottakelige for viruset. Storfe, småfe, gris, hest og fjørfe er ikke mottakelige for viruset og blir ikke smittet.

Det er likevel ingen mistanke om at kjæledyr eller husdyr i Norge kan utgjøre en smittekilde for koronavirus til mennesker eller dyr. Du trenger derfor ikke å være redd for å bli smittet av dyr.

Kan koronavirus smitte gjennom pelsen til dyr?

Koronavirus smitter hovedsakelig ved dråpesmitte fra luftveiene hos en smittet person, eller ved direkte eller indirekte kontakt mellom mennesker.

Det er imidlertid ikke utelukket at et dyr vil kunne ha viruspartikler i pels, hud og slimhinner en periode etter kontakt med et smittet menneske, men dette antas å være en lite sannsynlig smittevei.

Generelt er det en god rutine å unngå at dyr slikker deg i ansiktet, samt å vaske hender ved kontakt med dyr. Dette er spesielt viktig når du lufter dyr til personer som er smittet. Huske å vaske hendene godt etter turen.

Kan jeg være sammen med kjæledyret mitt hvis jeg er smittet med korona?

Hvis du blir smittet med korona kan du fortsatt være sammen med kjæledyret ditt.

Vi anbefaler at du er nøye med hygienen og begrenser nærkontakten, for eksempel ved å ikke sove i samme seng som dyret, og ikke la dyret slikke deg i ansiktet. FHI har informasjon om hygienetiltak ved karantene og isolasjon.

Bør jeg teste kjæledyret mitt for koronavirus?

Private laboratorier tilbyr testing av kjæledyr for koronavirus. Det er ikke noe som tilsier at kjæledyr utgjør en smittekilde for covid-19 hos mennesker. Et samlet fagmiljø anbefaler derfor ikke testing av dyr. Koronapandemien er et folkehelseproblem og ikke et dyrehelseproblem.

Hvorfor bør du ikke bruke hurtigtest på et dyr?

Har du mistanke om at kjæledyret ditt er sykt, skal du oppsøke veterinær.

Å bruke hurtigtester beregnet på mennesker vil ikke gi noe relevant svar, og er i praksis bortkastet. En hund f.eks. kan få virus i munnen, men det er lite sannsynlig at den blir syk, og enda mindre sannsynlig at den smitter videre.

Generelt trenger ikke kjæledyreiere være bekymret for dyret sitt selv om det er smitte i husstanden.

Kan jeg lufte kjæledyret mitt hvis jeg er smittet med korona?

Dette er det helsemyndighetene som bestemmer, og derfor må du følge helsemyndighetenes råd om ferdsel utenfor hjemmet. Hvis du har lov til å gå utenfor hjemmet, har du lov til å lufte kjæledyret ditt.

Helsemyndighetenes råd oppdateres forløpende, så følge med på Folkehelseinstituttets nettsider. Alle dyreeiere har et eget ansvar for å holde seg oppdatert.

Kan jeg ta kjæledyret til dyrlegen eller dyrepensjonat hvis jeg er smittet med korona?

Nei, du må få noen andre til å levere kjæledyret ditt.

Før du får noen andre til å levere kjæledyret ditt til veterinæren eller hundepensjonat, bør du informere veterinæren og dyrepensjonateieren din om at du er smittet med korona/SARS-CoV-2, slik at de kan ta forhåndsregler.

Kan jeg lufte dyret til en som er koronasmittet?

Ja, du kan lufte dyret til personer som er smittet av koronaviruset.

Generelt er det en god rutine å unngå at dyr slikker deg i ansiktet, samt å vaske hender ved kontakt med dyr. Dette er spesielt viktig når du lufter dyr til personer som er smittet. Huske å vaske hendene godt etter turen.

Kan hunder hilse på hverandre mens det er koronavirusutbrudd?

Ja, det er ingen mistanke om at kjæledyr kan utgjøre en smittekilde for SARS-CoV-2/koronavirus hos mennesker eller dyr.

Endringslogg

DatoHva
26.01.22Lagt inn at hurtigtester er bortkastet brukt på kjæledyr.
26.10.21Oppdatert og samlet all informasjon om kjæledyr og koronavirus
19.04.21Kontrollert at informasjonen fortsatt gjelder.

Fant du det du lette etter?

Les merLes mer