Spørsmål og svar

Hvordan kan jeg servere mat ved tilstelninger, idrettsarrangement eller annet kortvarig salg av mat på en trygg måte?

Publisert 10.06.2020     Sist endret 20.04.2021

For å servere mat på en trygg måte må du tenke godt gjennom hvordan du skal gjennomføre de praktiske delene.

Serveringssteder som tilbyr matservering som buffet, skal følge råd om trygg servering fra buffet og salatbar.

Husk å holde avstand

Det aller viktigste er at deltakerne kan holde god avstand til hverandre under hele arrangementet. Planlegg derfor hvordan du skal servere maten slik at du unngår at deltakerne står i tett kø.

Det er nemlig større sannsynlighet for smitte ved at man står tett i kø enn ved at man berører det samme bestikket og andre kontaktpunkter.

Husk god hånd- og kjøkkenhygiene

Før du tilbereder maten bør du vaske hendene grundig, og følge de generelle hygienerådene om hvordan du forhindrer smitte og om god kjøkkenhygiene.

Pass på at gjestene har mulighet til å vaske hendene eller har tilgang på desinfeksjonsprit før de forsyner seg. Sørg ellers for at bestikk og servise er rent. Det er en fordel om det er serveringsbestikk også i evt. skåler med snacks og godteri.

Du må være frisk når du lager mat til andre. Hvis du har symptomer på influensa, halsinfeksjon, magesyke eller betente sår på hendene, kan du ikke lage mat til andre.

Husk at det kan være begrensninger i antall personer som kan samles i ett arrangement. Les mer om dette hos Helsedirektoratet.

Mer informasjon om hva du må tenke på ved kortvarig salg av mat finner du her. Der finner du også informasjon om arrangementet ditt er slik at du må registrere deg hos Mattilsynet eller ikke.

Fant du det du lette etter?

Spørsmål og svarSpørsmål og svar