Spørsmål og svar

Kan man spre koronasmitte ved profesjonell matlaging?

Publisert 18.03.2020     Sist endret 16.07.2020

Nei, i følge Folkehelseinstituttet er det ingenting som tyder på at koronavirus smitter via mat og drikkevann.

Selv om det ikke er noe som tyder på at viruset smitter via mat, anbefaler Mattilsynet at alle virksomheter følger de generelle hygienerådene som til enhver tid gjelder ved produksjon og servering av mat:

Vask hendene

  • Vask hendene før du lager mat, etter pauser og mellom forskjellige arbeidsoppgaver

  • Vask hendene etter at du har pusset nesen og etter toalettbesøk

  • Bruk såpe og rennende, lunkent vann

  • Bruk gjerne papir til å stenge kranen

  • Alltid ha såpe og papir i dispenserne

Ha god hostehygiene

Host og nys i et papirlommetørkle som du kaster etterpå, eller host og nys i albukroken. Vask så hendene.

Ikke lag mat til andre når du er syk

Du skal ikke lage mat til andre når du har magesyke, halsinfeksjon / influensasymptomer eller betente sår på hendene.

Egne regler og anbefalinger gjelder for personer som mistenker at de er syke eller som har fått påvist smitte: Helsenorge: Råd og restriksjoner for karantene eller isolasjon

Les mer om trygg mat

Fant du det du lette etter?