Kunngjøring

Import av friske frukter og bær – dispensasjoner fra krav om plantesunnhetssertifikat i en periode

Publisert 25.03.2020     Sist endret 30.03.2020

Koronautbruddet har medført utfordringer med å få utstedt plantesunnhetssertifikater i enkelte land som eksporterer friske frukter og bær til Norge.

For å sikre matvareforsyningen vurderer Mattilsynet at det på visse vilkår kan gis dispensasjoner fra krav om sertifikat for noen varer hvor det kreves plantesunnhetssertifikat ved import (iht. forskrift om plantehelse § 19, jf. vedlegg 5).

Varene som får dispensasjon

  • Friske frukter av Citrus, Fortunella, Poncirus og hybrider av disse (sitrusfrukter), Malus (epler), Prunus (eksempelvis aprikoser, fersken kirsebær, moreller, nektariner, plommer),  Pyrus (pærer) og Vitis (vindruer),  som nevnt i vedlegg 5A nr. 5.1
  • Friske frukter av Vaccinium (bærlyng, som for eksempel blåbær, hageblåbær, tranebær, tyttebær) med opprinnelse i ikke-europeiske land, som nevnt i vedlegg 5A nr. 5.2.
  • Importørene må sørge for ordinær fysisk mottakskontroll og risikovurdering av sendingen, og det vil også være et vilkår at importørene fører liste over alle importsendinger importert på dispensasjon. Listene må kunne forevises Mattilsynet på forespørsel                                                                                               

Dispensasjoner kan i første omgang gis med varighet til og med 15.04.2020.

Søknader om dispensasjoner sendes Mattilsynet, postmottak@mattilsynet.no.

Fant du det du lette etter?

Regelverk og veiledning

Les mer


Regelverk og veiledning

Les mer