Spørsmål og svar

Kan koronaviruset smitte via mat uten emballasje, for eksempel smågodt, bakevarer, frukt og grønt?

Publisert 18.03.2020     Sist endret 26.03.2020

Smitte via matvarer uten emballasje er lite sannsynlig, siden koronavirus først og fremst smitter gjennom luftveiene ved kontakt med en smittet person. Du kan derfor handle mat uten emballasje som vanlig. Du oppfordres til å kun ta på de varene du skal kjøpe.

Smittemåte

Hvordan smitter koronavirus?

Sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person.

Smitte kan skje direkte mellom personer eller indirekte via kontaktflater som dørhåndtak, ved at fingrene bringer viruset i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn. Det er større sannsynlighet for smitte ved at man f.eks. står tett i kø, enn ved at man berører samme kontaktpunkter.

Det er ingenting som tyder på at koronavirus smitter via mat eller dyr.

Se Folkehelseinstituttet: Fakta om koronavirus - Smittemåte

Skyll eller kok frukt, bær og grønnsaker

Du bør alltid skylle frukt, bær og grønnsaker grundig før du spiser dem.

Husk også god håndhygiene: Folkehelseinstituttet (FHI): Håndvask

Endringslogg

DatoHva
26.03Satt inn lenke til Kan vi selge smågodt i løsvekt?
26.03Satt inn faktaboks om hvordan koronavirus smitter.
20.03Vi har presisert at du kan handle mat uten emballasje som vanlig.
Fant du det du lette etter?

Spørsmål og svar

Les mer



Spørsmål og svar

Les mer