Tiltak mot blåtunge

Den alvorlige dyresykdommen blåtunge er påvist hos drøvtyggere i Rogaland, Agder og Østfold. Mattilsynet har innført tiltak i en sone i Rogaland og Agder. Målet er å begrense spredning av sykdommen til andre deler av landet. Blåtunge smitter ikke til mennesker, verken via dyr eller mat.

Faglig oppdatert

Sykdommen smitter ikke direkte mellom dyr, men blir overført fra drøvtygger til drøvtygger med blodsugende sviknott. Sykdommen kan antakeligvis også smitte fra mordyr til avkom i fosterlivet, og via sæd. Sprøytekanyler som har blitt brukt på dyr som er smittet, kan også føre smitten videre dersom den brukes på andre dyr.

Det beste forebyggende tiltaket mot blåtunge er å beskytte drøvtyggere mot bitt fra sviknott. 

Områder med tiltak mot blåtunge

Det er innført tiltak mot blåtunge helt sør i landet vårt i en sone, som inkluderer kommunene der smitten er påvist. Tiltakene som er innført mot blåtunge, gjelder kun for drøvtyggere. Sykdommen smitter ikke til andre dyr.

Et kart over Sør-Norge hvor de berørte sonene er markert med rødt. Oversikt over kommunene i sonen i brødtekst under.
Tiltakssone for blåtunge, berørte kommunerer er merket med rødt.

Kommuner i tiltakssonen for blåtunge: Egersund, Lund, Sokndal, Flekkefjord, Kvinesdal, Farsund, Lyngdal, Hægebostad, Lindesnes, Kristiansand, Vennesla, Lillesand, Iveland, Birkenes, Grimstad, Arendal og Froland.

Krav ved flytting av hanndyr for bruk i avl i og ut av tiltakssonen for blåtunge

Blåtungevirus kan antakeligvis smitte via sæd. For å begrense risikoen for at hanndyr som brukes i avl sprer blåtungesmitte, er det noen krav som må oppfylles ved flytting av slike dyr.

Tiltak for flytting av hanndyr for bruk i avl gjelder kun i tidsrommet fra 15. mars til 1. desember. Vi vurderer at flytting av hanndyr som brukes i avl utenom denne tidsperioden, ikke kan bidra til smittespredning.

Værer

Flytting ut av tiltakssonen

Værer som skal brukes i avl, må holdes innendørs i minst 15 dager og teste negativt for blåtunge før de kan flyttes ut av tiltakssonen for blåtunge. Dyrene må testes for blåtunge med en PCR-test tidligst den 15. dagen etter at de ble satt innendørs.

Driftsansvarlig må sørge for at resultat av prøver for blåtunge og dato for når værene ble holdt innendørs blir journalført i dyreholdjournalen.

Flytting innenfor tiltakssonen

Værer som skal flyttes ut av opprinnelsesanlegg og brukes i avl i tiltakssonen for blåtunge, må i tiden før de flyttes ut av anlegget enten:

  1. holdes innendørs i minst 30 dager før flytting, eller
  2. holdes innendørs i minst 15 dager før flytting og teste negativt på PCR-test for blåtunge. PCR-test kan tidligst tas den 15. dagen etter at dyret er satt innendørs.

Værer som er en del av en værring, og som oppfyller punkt a eller b ovenfor i det første anlegget de flyttes fra, kan flyttes videre til andre anlegg i ringen dersom væren holdes innendørs frem til siste parring i årets sesong.

Driftsansvarlig må sørge for at dato for når dyr ble holdt innendørs, og eventuelle resultater av prøver for blåtunge, blir journalført i dyreholdjournalen.

Okser, bukker og hanndyr av kamelider

Flytting ut av tiltakssonen

Hanndyr som skal brukes i avl, må holdes innendørs i minst 15 dager og teste negativt for blåtunge før de kan flyttes ut av tiltakssonen for blåtunge. Dyrene må testes for blåtunge tidligst den 15. dagen etter at de ble satt innendørs, og testen skal være en PCR-test.

Driftsansvarlig må sørge for at resultat av prøver for blåtunge og dato for når dyr ble holdt innendørs, blir journalført i dyreholdjournalen.

Flytting innenfor tiltakssonen

Med unntak av værer, er det ingen krav til testing for blåtunge eller krav om å holde hanndyr som skal brukes i avl innendørs ved flytting innenfor tiltakssonen for blåtunge.

Vanlige krav for flytting av storfe, geit og kamelider mellom anlegg med forskjellig driftsansvarlig gjelder også her.

Krav ved flytting av drektige storfe ut av tiltakssonen for blåtunge

Drektige storfe som har kalvingsdato etter 1. januar 2025 og som skal flyttes ut av tiltakssonen, må holdes innendørs i minst 15 dager før flytting og teste negativt for blåtunge.  Dyrene må testes for blåtunge med en PCR-test tidligst den 15. dagen etter at de ble satt innendørs.

Driftsansvarlig må sørge for at resultat av prøver for blåtunge og dato for når dyr ble holdt innendørs blir journalført i dyreholdjournalen.

Blåtunge kan antakeligvis smitte fra mordyr til avkom i fosterlivet. Avkom av mordyr som er smittet med blåtunge i visse deler av drektigheten, kan produsere virus som sviknotten kan plukke opp til våren. Slik kan flytting av drektige livdyr kanskje spre smitte til sviknott i andre områder av landet. Vi ønsker å bremse smittespredning til andre deler av Norge, og vi har derfor innført krav til testing av mordyr som skal flyttes ut av tiltakssonen for blåtunge.

Flytting av avlsmateriale ut av tiltakssone for blåtunge

For å hindre smittespredning er det egne regler for flytting av avlsmateriale ut av tiltakssonen for blåtunge. Ta kontakt med din lokale mattilsynsavdeling dersom det er aktuelt for deg å flytte avlsmateriale ut av dette området.  

Les mer

Til deg som har drøvtyggere

Forebygging av blåtunge

Vaksinering mot blåtunge

 

Regelverk

Forskrift om tiltak for å begrense spredningen av blåtunge hos drøvtyggere