Hva gjelder for deg som har dyrehold med fugler i infisert sone for Newcastlesyke på Østlandet?
Det er påvist Newcastlesyke på mange ville duer på Østlandet. Mattilsynet har opprettet en infisert sone med midlertidige forebyggende tiltak for å hindre at tamme fugler blir smittet av Newcastlesyke. Reglene gjelder alle som har dyrehold med fugl, enten du har undulater, papegøyer, duer, høner i hagen eller driver et kommersielt dyrehold med fugl.
Innhold på denne siden
- Dette er infisert sone for Newcastlesyke
- Råd og smittevern
- Tiltak i infisert sone for Newcastlesyke
- Fugler i fangenskap må nå holdes inne, eventuelt ute under tett tak med skjerming på sidene
- Registrering av dyrehold med fugl
- Forbud mot bruk av utendørs vannreservoarer
- Fôr og vann til fugler skal være beskyttet
- Forbud mot dyreansamlinger
- Forbud mot øvelsesflygning for duer
- Forbud mot å bruke duer for trening av jakthunder
- Håndtering av døde fugler i infisert sone for Newcastlesyke
- Mating av duer kan bidra til smittespredning
Dette er infisert sone for Newcastlesyke
I disse kommunene er det innført forebyggende tiltak som fugleeiere må følge:
- Aremark
- Asker
- Bærum
- Drammen
- Enebakk
- Fredrikstad
- Frogn
- Færder
- Halden
- Hole
- Holmestrand
- Horten
- Hvaler
- Indre Østfold
- Jevnaker
- Larvik
- Lier
- Lillestrøm
- Marker
- Moss
- Nes
- Nesodden
- Nordre Follo
- Oslo
- Rakkestad
- Ringerike
- Råde
- Sandefjord
- Sarpsborg
- Skiptvet
- Tønsberg
- Vestby
- Våler
- Ås
Infisert sone blir innført i områder med påvist smitte, og hvor vi frykter smitte fra ville til tamme fugler. Tiltakene under gjelder kun i områdene der risikoen er størst (infisert sone). Slike inngripende restriksjoner skal ikke vare lenger enn nødvendig, og vil bli vurdert fortløpende.
Du kan søke Mattilsynet om unntak fra forbudene. Send e-post til postmottak@mattilsynet.no, merk e-posten med «Søknad om unntak fra forbud i infisert sone for Newcastlesyke på Østlandet».
Råd og smittevern
Newcastlesyke kan smitte ved direkte kontakt mellom ville og tamme fugler. Sykdommen kan også smitte ved indirekte kontakt, for eksempel ved at fuglene dine kommer i kontakt med avføring fra ville fugler med smitte.
Kommersielle dyrehold med fugl har krav om smittesluse og skriftlig smittevernplan. Du som har fugler som hobby, bør også gjøre tiltak for å hindre smitte. Du må huske å vaske, og eventuelt desinfisere, hender og utstyr før og etter kontakt med fuglene dine.
Huskeliste for smittevern i infisert sone:
- Pass på at færrest mulig er i kontakt med fuglene dine.
- Hold det rent og ryddig på området der fuglene oppholder seg.
- Når du eller andre skal inn i dyreholdet ditt, bør alle ta på egne sko som kun brukes inne på området der dyrene oppholder seg (evt. skoovertrekk til engangsbruk). Skoene tas av igjen når man forlater området.
- Det kan være lurt å benytte desinfeksjonsmidler på skoene ved inn- og utgang av dyreholdet. Mattilsynet anbefaler Virkon S® i 2 % løsning eller Virocid® i 0,5 % løsning. Pass på at desinfeksjonsløsningen byttes når den rosa fargen på desinfeksjonsmiddelet (Virkon S) er borte og minimum en gang per uke. Ved temperaturer under 10 grader må styrken på løsningen økes.
- Husk at det som skal desinfiseres må være rent for at desinfeksjonsmiddelet skal virke.
- Sørg for god vask og desinfeksjon av hender når du går inn i og ut av området der dyrene oppholder seg.
Tiltak i infisert sone for Newcastlesyke
Infisert sone blir innført i områder med påvist smitte, og hvor vi frykter smitte fra ville til tamme fugler. Tiltakene under gjelder kun i områdene der risikoen er størst (infisert sone) og i tidsavgrensede perioder.
Du kan søke Mattilsynet om unntak fra forbudene.
Fugler i fangenskap må nå holdes inne, eventuelt ute under tett tak med skjerming på sidene
Alle fugler i infisert sone må nå holdes inne, eventuelt ute i en innhegning med tett tak og skjerming på sidene som hindrer ville fugler tilgang. Hensikten er å beskytte fuglene dine mot direkte og indirekte kontakt med ville fugler.
Fugler må holdes innendørs, eventuelt ute under tett tak med skjerming på sidene så lenge det er nødvendig for å hindre spredning av smitte. Det oppheves så raskt det er forsvarlig.
Unntak
Bestemmelsen om å holde fugler innendørs, eventuelt ute under tett tak med skjerming på sidene, gjelder ikke dersom du har færre enn 50 fugler, og hvor:
- egg eller andre produkter fra dyrene kun benyttes i egen husholdning,
- fuglene har tilgang til et inngjerdet uteareal på mindre enn 40 m2, med tak av finmasket nett.
Dersom du har færre enn 50 fugler trenger du altså ikke å ha tett tak over området der fuglene dine oppholder seg, det holder at du beskytter fuglene dine med et finmasket nett som ville fugler ikke kan komme igjennom. Mattilsynet anbefaler likevel tett tak, det beskytter fuglene dine bedre mot smitte enn et finmasket nett. Selv om ville fugler ikke kommer igjennom et finmasket nett, kan de smitte fuglene dine indirekte via avføring.
Dersom du ønsker unntak fra forbudet under andre vilkår, må du søke Mattilsynet om dette.
Dyrehold med fugl som er godkjent i henhold til regelverket for økologisk produksjon mister ikke sin status som følge av etterlevelse av disse kravene.
Registrering av dyrehold med fugl
Det er obligatorisk å registrere dyreholdet ditt hos Mattilsynet dersom du har fugl. Det er viktig for den generelle sykdomsberedskapen. Det er ikke et krav om å registrere dyreholdet ditt dersom du for eksempel har undulat.
Informasjon om hvem som har krav til å registrere fuglehold hos Mattilsynet finnes her: Hvilke regler gjelder for mine fugler?
Brevduer skal være permanent merket.
Eventuell sykdom hos fuglene dine kan få store konsekvenser for andre dyrehold med fugl i nærheten av deg. Det er derfor viktig for oss i Mattilsynet å vite hvor mange dyrehold med fugl som finnes og hvor de er lokalisert, slik at vi hurtig og effektivt kan sette inn tiltak for å forebygge og forhindre videre smittespredning.
Vi ønsker også at du holder informasjonen om dyreholdet ditt oppdatert. Det er viktig for den generelle sykdomsberedskapen. Dersom du f.eks. bestemmer deg for å slutte med fugl, er det viktig at du gir beskjed til Mattilsynet om dette slik at dyreholdet ditt blir avregistrert.
Slik gjør du
Registrer hobbyhold av fugl
Logg inn og send inn skjemaForbud mot bruk av utendørs vannreservoarer
Det er forbudt å bruke utendørs vannreservoarer for fugler i infisert sone.
Du kan søke om unntak fra forbudet. Mattilsynet kan kun gi unntak dersom
- det er iverksatt tiltak for å hindre smitte,
- bruken av utendørs vannreservoarer er nødvendig av dyrevelferdsårsaker, og
- vannreservoarene er tilstrekkelig beskyttet mot ville fugler.
Fôr og vann til fugler skal være beskyttet
Fôr og vann til fugler skal være beskyttet slik at ville fugler og andre dyr ikke kan få tilgang til det.
Fôr kan tiltrekke seg ville fugler, og ville fugler kan bringe med seg smitte. Fôr og vann til tamme fugler skal derfor være beskyttet på en slik måte at ville fugler og andre dyr ikke får tilgang til det, ikke bare under fôring, men også når fôret oppbevares.
I infisert sone er det forbudt å forsyne fugler med drikkevann fra overflatevannsreservoarer som ikke er beskyttet mot ville fugler og andre dyr. Dersom du behandler overflatevannet slik at virus for fugleinfluensa blir inaktivert før fuglene dine drikker det, er det likevel tillatt å forsyne fugler med overflatevann.
Forbud mot dyreansamlinger
I infisert sone er det forbudt å avholde markeder, skuer, utstillinger eller kulturelle arrangementer der fugler samles. NB! Merk at fugler fra dyrehold i infisert sone heller ikke kan delta på en dyreansamling med fugl utenfor infisert sone.
Forbud mot øvelsesflygning for duer
Det er forbudt med øvelsesflygning for tamduer i infisert sone.
Forbud mot å bruke duer for trening av jakthunder
Det er forbudt å bruke duer for trening av jakthunder i infisert sone.
Håndtering av døde fugler i infisert sone for Newcastlesyke
Døde fugler i infisert sone for Newcastlesyke kan utgjøre en smittefare.
For å hindre smitte skal døde fugler i infisert sone håndteres på følgende måte:
Døde fugler fra kommersielle fjørfehold
Dersom dødelighet i fjørfeholdet ditt er normal, kan du håndtere døde fugler slik du pleier. Dersom du har mistanke om at fuglene dine er døde på grunn av smitte med Newcastlesyke, ta kontakt med Mattilsynet på telefon 22 40 00 00.
Døde fugler fra ikke-kommersielle dyrehold (hobby) med fugl
Dersom noen av fuglene dine dør, må du ta kontakt med Mattilsynet på telefon 22 40 00 00. Da får du beskjed hva du skal gjøre med den døde fuglen.
Døde, ville fugler
Ved funn av syke eller døde ville fugler der smittsom sykdom kan mistenkes, skal Mattilsynet kontaktes per e-post til postmottak@mattilsynet.no.
Dette gjelder først og fremst:
- duer
- andefugler (ender, gjess og svaner)
- havsuler
- måkefugler
- vadefugler
- rovfugler
- kråkefugler
- småfugl (kun ved mange døde fugler på et lite område)
Mattilsynet vil i samråd med Veterinærinstituttet vurdere om fuglen skal tas prøver av eller ikke.
Dersom fuglen ikke skal prøvetas, og det er behov for å fjerne døde fugler, for eksempel fra egen eiendom, bør dette gjøres av en voksen person. Bruk hansker når du plukker opp fuglen, legg den i en plastpose og kast den i restavfallet. Eventuelt kan du plukke opp fuglen med hånden inne i en plastpose som så vrenges om fuglen. Vask hendene godt etterpå med såpe og vann.
NB! Husk å oppbevare døde fugler i en tett beholder eller plast frem til du er kvitt dem. Det er viktig at andre dyr og fugler ikke kan komme kontakt med disse.
Mating av duer kan bidra til smittespredning
Mattilsynet anbefaler at publikum ikke mater byduer i Østlandsområdet nå.
Dette er et viktig tiltak for å forebygge videre smittespredning i villfuglpopulasjonen, siden viruset kan spres raskt dersom mange fugler samles på et sted.