Til hovedinnhold

Hvor lenge kan katter gå utendørs i kulda?

Katter tåler kulde dårlig. Hvis katten skal være mye ute på vinteren, må dyreholder legge til rette for dette.

Publisert
Katt i snøen på vinteren
Bilde: Colourbox

Katter som fryser, bruker mye energi på å opprettholde kroppsvarmen. Katter kan lett få forfrysninger på utsatte steder, som ører, hale og poter.

Dersom katter går ute store deler av dagen uten katteluke eller andre muligheter til selv å regulere når de vil inn i varmen, skal de ha tilgang til en tørr og bekvem liggeplass. Dette er et sted katten kan søke ly mot vær og vind, og legge seg hvis den fryser.

Hvis katten skal kunne søke ly i uthus eller garasje, skal den også der ha tilgang til en myk, varm, tørr og trekkfri liggeplass. Det er viktig at liggeplassen gjøres bekvem og god, slik at katten velger å legge seg der.

Katter skal ikke holdes i ubebodde hytter, skur eller campingvogner, hvor de kun får minimal oppfølging og lite menneskekontakt.

Eksempel på tilrettelagt utendørs liggeplass for katt

En slik liggeplass kan være en oppbevaringsboks av plast (som selges på byggevarehus). Dersom kassen har lokk, blir renholdet enklere. Det hender andre katter markerer i boksen.

Skjær et hull på kortsiden som katten kan gå ut og inn av, og dekk bunnen med kuldeisolerende materiale. Halm eller høy er fint å legge oppå, papir og tepper trekker til seg fuktighet og er derfor dårligere egnet. Sett kassen på et rolig sted, gjerne litt opp fra bakken hvis mulig.