Krav til øremerking av sau og geit
Alle sauer og geiter skal øremerkes med merker som er godkjent av Mattilsynet. Dette gjelder også sauer og geiter i dyrehold som er hobbypreget.
Innhold på denne siden
Opprinnelsesmerking av sau og geit
Opprinnelsesmerking av sau
Alle sauer skal merkes med et synlig og et elektronisk merke senest innen 30 dager etter fødsel. Begge øremerkene skal være preget med
- landskoden NO
- et sjusifret tall som angir hvem som er driftsansvarlig (koblet til anlegg)
- dyrets individnummer
Farge på opprinnelsesmerkene er valgfri, men opprinnelsesmerker kan ikke ha hvit eller lakserød farge. Dersom du ønsker tilleggsinformasjon, som navn eller telefonnummer, kan du prege dette på innsiden av merkene.
Lam som skal slaktes før de er tolv måneder er unntatt kravet om elektronisk merking. NB! Lam uten elektronisk merke kan ikke fraktes ut av anlegget. Det betyr i praksis at lam som skal på utmarksbeite likevel må merkes med elektroniske merker.
Selv om merkeregelverket ikke krever elektronisk merking av lam som skal slaktes før de er tolv måneder gamle, er slakteriene avhengige av elektronisk merking for å ivareta sporbarheten.
Opprinnelsesmerking av geit
Alle geiter skal merkes med et visuelt øremerke i hvert øre senest innen 30 dager etter fødsel, og før de flyttes fra anlegget de er født på Begge øremerkene skal være godkjent av Mattilsynet. Øremerkene skal være preget med
- landskoden NO
- et sjusifret tall som angir hvem som er driftsansvarlig (koblet til anlegg) og
- dyrets individnummer (kje som slaktes og som ikke skal føres ut av Norge, trenger ikke individnummer i øremerkene sine)
Fargen på opprinnelsesmerkene er valgfri, men opprinnelsesmerker kan ikke ha hvit eller lakserød farge. Dersom du ønsker tilleggsinformasjon, som navn eller telefonnummer, kan du prege dette på innsiden av merkene.
Det er ikke krav om elektronisk merking av geit, med unntak av geiter som skal eksporteres til et annet EØS-land eller tredjeland (land utenfor EØS). Dersom driftsansvarlig likevel ønsker å merke geitene elektronisk, er det mulighet for det.
Erstatningsmerker
Øremerker skal aldri fjernes med mindre merket er blitt uleselig. Dersom dyret mister et merke eller merket er blitt uleselig, skal dyret merkes med nytt øremerke. Farge på erstatningsmerket er valgfri, men erstatningsmerker kan aldri ha hvit eller lakserød farge. Merket skal i tillegg være forhåndspreget med en E som viser at det er et erstatningsmerke.
Erstatningsmerker skal være forhåndspreget med NO og vise samme identifikasjonskode som opprinnelsesmerket. Dersom du ønsker tilleggsinformasjon, som navn eller telefonnummer, kan du prege dette på innsiden av merkene.
Slik gjør du
Bestilling av godkjente øremerker
Du kan bestille godkjente øremerker hos en av øremerkeprodusentene som har fått godkjent øremerker av Mattilsynet:
Krav til tilleggsmerking ved forflytning av småfe
Hver gang småfe overføres til et nytt anlegg med småfe med ny driftsansvarlig, skal det merkes med et hvitt øremerke (tilleggsmerke) senest syv dager etter ankomst. Dersom dyret allerede har et hvitt øremerke, skal dette erstattes med nytt hvitt øremerke.
Hvite øremerker skal være preget med
- sjusifret tall som angir hvem som er driftsansvarlig (koblet til anlegg)
- dyrets individnummer
Merking av importert småfe
Dyr som innføres til Norge fra et EØS-land, skal beholde sine opprinnelige øremerker og i tillegg merkes med et lakserødt øremerke senest syv dager etter innførsel.
Småfe som innføres til Norge fra tredjeland (land utenfor EØS), skal merkes med to lakserøde øremerker senest syv dager etter innførsel. De opprinnelige merkene skal fjernes på dyr som innføres til Norge fra tredjeland.