Status på salmonellautbruddet på hest

Publisert 13.07.2018     Sist endret 31.08.2018

Seks uker etter at Mattilsynet startet smittesporingen i salmonellautbruddet er det 30 restriksjonsbelagte dyrehold. 83 dyrehold er utelukket fra mistanke. Det er gjort et omfattende arbeid med kartlegging av kontakter mellom hester og uttak og analyse av prøver. Det kan allikevel bli vanskelig å konkludere på hvor smitten opprinnelig har kommet fra.

- Slike smittesporingssaker er svært kompliserte å håndtere. Det at hestene som er smittet som regel ikke viser tegn til sykdom gjør det ekstra komplisert. Siste uke er det få nye dyrehold som har blitt båndlagt, og mange har blitt sjekket ut av saken, sier Siri Løtvedt, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Det er mye reising og kontakt mellom dyr og mennesker i hestenæringen, og dermed kontakt mellom mange dyrehold.

- Når vi undersøker et dyrehold og kontaktene fra det, må vi båndlegge alle for å fryse situasjonen og å hindre at smitten brer seg videre. Vi må ta prøver hos alle. Hvis prøvene er negative, kan stort sett båndleggingen oppheves. Derfor endrer tallet på antall båndlagte besetninger seg hele tiden, sier Løtvedt.

Hestenæringen har tatt grep

Hesteeiere kan selv ta en rekke grep for å redusere risikoen for å bli smittet.

- Følg smittevernrådene våre om å begrense antall personer som har tilgang til hesten, bruke rene klær og støvler, ikke bruke samme utstyr til flere hester, eller grupper av hester, og holde hesten hjemme hvis du har mulighet til det, oppfordrer Løtvedt.

Fullstendige listen over råd finner du her.

Mange hesteeiere og –klubber har satt i verk smitteverntiltak.

- Flere har valgt å avlyse løp og stevner av forebyggende årsaker. Det er bra, og vi setter pris på det hestenæringen selv gjør for å forhindre videre smitte, sier Løtvedt.

For at hesteeiere kan ta sine forholdsregler, offentliggjør Mattilsynet hver dag en liste over involverte dyrehold.

Løtvedt understreker at verken hesteeiere eller Mattilsynet vil at dette skal spre seg mer enn det allerede har gjort.

- Båndlegging av dyrehold er et føre var-tiltak som skal fryse situasjonen, begrense kontakt mellom dyr og sikre at smitten ikke brer seg. Vi er klar over at dette er  en stor belastning for mange hesteeiere, men det har gitt gode resultater i denne i saken.  Det ser nå ut som vi har kontroll på situasjonen, sier Løtvedt.

Fortsetter sporingsarbeid

Arbeidet med å spore og ta prøver fortsetter. Nå tar vi mest prøver for å undersøke når smittede dyrehold greier å kvitte seg med bakterien.  Staten dekker prøvetakingskostandene.

- Selv om det er tatt svært mange prøver, er vi nå ikke sikre på om vi kan fastslå hva som var  den opprinnelige smittekilden.

 

For de dyreholdene som har fått påvist Salmonella, er arbeidet startet med å fjerne smitten.  De skal gjennomføre vask og desinfeksjon av dyrerom og andre steder hvor det kan være smitte.  Smitten må også fjernes fra beiter og andre uteområder, og det kan være en omfattende jobb, avslutter Løtvedt.

Fant du det du lette etter?

Kontaktinformasjon

Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt tlf 46912910
Andre henvendelser: Ditt nærmeste lokalkontor 22 40 00 00


Kontaktinformasjon

Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt tlf 46912910
Andre henvendelser: Ditt nærmeste lokalkontor 22 40 00 00