To nye tilfeller av skrantesjuke i Nordfjella


Publisert 16.08.2017 | Sist endret 28.08.2017

Fem dager etter at årets villreinjakt startet i Nordfjella er det skutt rundt 150 dyr. Nå er det klart at to av disse var smittet av skrantesjuke. Dyrene ble felt under ordinær jakt, som er et ledd i den nasjonale aksjonen for å bli kvitt den dødelige sykdommen. Sykdommen er dødelig for hjortedyr, men har aldri smittet til mennesker, hverken fra dyr eller kjøtt.

Lukk

Skrantesjuke

Skrantesjuke (Chronic Wasting Disease (CWD)) er en prionsykdom (en type proteiner som ikke brytes ned i kroppen) hos hjortedyr.


Det er ikke påvist noen sammenheng mellom skrapesjuke hos sau, BSE hos storfe og skrantesjuke hos hjortedyr.


Sykdommen er dødelig for dyr, men har aldri smittet til mennesker.

- Vi er ikke overrasket over å ha funnet to nye positive dyr, og det bekrefter helt klart viktigheten av å fjerne hele flokken for å kvitte oss med sykdommen. Vi forventer å finne flere positive dyr etter hvert som jakten fortsetter, og retter en stor takk til jegere og andre som gjør en enorm innsats i disse dager, sier Kristin Ruud Alvseike, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Mattilsynet har vært i kontakt med jegerne som har skutt de to dyrene og har hentet ut slakterester fra fjellet. Slakteskrottene blir også tatt hånd om av Mattilsynet og sendt videre til Veterinærinstituttet for videre prøvetakning.

Tidligere har det vært nevnt at én av de positive prøvene stammer fra en årskalv, men dette stemmer ikke. Den positive prøven stammer fra en simle skutt av samme jeger samme dag. Også den er tatt hånd om av Mattilsynet.

- Det er svært viktig at jegere registrerer dyrene de feller under jakten. Jo raskere vi får informasjon om felte dyr, desto raskere kan vi teste og friskmelde byttet, sier Alvseike.

Meld fra om du ser syke eller døde hjortedyr

Siden starten i 2016 er over 13000 hjortedyr testet for skrantesjuke. Mattilsynet oppfordrer alle som ferdes i skog og mark, og som ser syke eller døde hjortedyr å melde fra til Mattilsynet. Symptomer på skrantesjuke er avmagring, pjuskete pels, hyppig urinering og unormal oppførsel, for eksempel dyr som ikke skyr mennesker. Dette vil være til god hjelp for å få en oversikt over hvor utbredt sykdommen er i Norge.

For å hindre utbredelsen av sykdommen er det innført en rekke forbud i Norge.

Mer informasjon om det finnes her:

Kontaktinformasjon

Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt, tlf. 469 12 910
Andre henvendelser: Ditt nærmeste avdelingskontor, tlf. 22 40 00 00

Fant du det du lette etter?