Forskriften gjennomfører to EØS-forordninger og gir utfyllende bestemmelser til den foreslåtte forskriften om gjennomføring av dyrehelseforordningen. Formålet med reglene er å redusere risiko for spredning av smittsom dyresykdom.
Illustrasjon av planlagt forskriftsstruktur for gjennomføring av det nye dyrehelseregelverket. Ring angir hvilke forordninger som gjennomføres i forskriften som høres. Klikk her for å se en større versjon.
Når det nye regelverket blir gjeldende i Norge må den som for eksempel skal flytte landdyr forholde seg til reglene i den nye felles forskriften med detaljerte dyrehelsekrav, i tillegg til forskriften som gjennomfører den nye dyrehelseforordningen. Se informasjon om nytt regelverk for dyrehelse 2021.
- Bestemmelsene gir utfyllende dyrehelsekrav som må være oppfylt før landdyr og rugeegg flyttes mellom Norge og EØS-stater.
- Bestemmelsene gjelder dyrehelsekrav for landpattedyr, fugler, bier og humler. Forskriften gjelder ikke for andre dyr som lever på land, f.eks. reptiler og amfibier.
- Det gis også biosikkerhetskrav som gjelder ved transport av landdyr og rugeegg i Norge, og mellom Norge og EØS-stater. Dyrehelsekravene som gjelder ved flytting av holdte landdyr mellom lukkede anlegg gjelder også generelt.
- Bestemmelsene gir i tillegg utfyllende dyrehelsekrav som må være oppfylt ved flytting av produkter av animalsk opprinnelse (til konsum) fra landdyr som er produsert eller bearbeidet i anlegg, næringsmiddelforetak eller soner som er underlagt nødtiltak eller restriksjoner pga. sykdom. Disse bestemmelsene gjelder både ved flytting av slike produkter i Norge og mellom Norge og EØS-området.
- Det er nytt at de spesielle dyrehelsekravene som gjelder ved flytting av storfe, småfe, svin, fjørfe og andre landdyr mellom Norge og EØS-området er samlet i en forskrift.
De nye reglene gjelder for:
- driftsansvarlige som holder, flytter, transporterer eller samler holdte og ville landdyr og rugeegg.
- driftsansvarlige som flytter animalske produkter fra landdyr.
- kjæledyreiere som flytter hunder, katter og ildere til en annen EØS-stat der flyttingen ikke omfattes av kjæledyrforskriften.
- Mattilsynet.
Reglene viderefører i stor grad dagens krav, men med tilpasninger som følge av ny kunnskap, teknologisk utvikling og nye reguleringsbehov på området. Forskriften skal på sikt inneholde både EØS-bestemmelser og nasjonale bestemmelser.
Gangen i arbeidet er beskrevet i tidslinjen under, og den svarte boksen viser hvor vi er i prosessen.