Kunngjøring

Dette må du som er utdannet dyrehelsepersonell i Storbritannia vite om Brexit

Publisert 07.03.2019     Sist endret 21.05.2019

Mattilsynet anbefaler at veterinærer, dyrepleiere og studenter som har avsluttet sine studier i Storbritannia før 30. mars, søker om autorisasjon i Norge senest 29. mars 2019.

I 2017 informere Storbritannia EU om at de ønsker å tre ut av unionen. Partene har frist til 29. mars 2019 om å bli enige om en utmeldingsavtale og eventuelle overgangsordninger. Fristen kan forlenges dersom partene blir enige om det.

Dersom det ikke blir en enighet om avtale eller utsettelse innen fristen, opphører Storbritannias medlemskap i EU automatisk 29. mars klokken 23 britisk tid. Det er i dag stor usikkerhet om Storbritannia kommer til å forlate EU 29. mars, og om dette skjer med eller uten avtale.

Kan få konsekvenser for dyrehelsepersonell

Dersom Brexit skjer uten avtale vil dette medføre at EUs regelverk ikke lenger gjelder for Storbritannia. Dette vil også gjelde for yrkeskvalifikasjonsdirektivet Dir 2005/36/EU, som er grunnlaget for autorisasjon av veterinærer og annet dyrehelsepersonell fra EU-land.

På grunn av usikkerhet om hvordan regelverket på området kommer til å bli etter 29. mars, anbefaler Mattilsynet veterinærer, dyrepleiere og studenter som har avsluttet sine studier i Storbritannia før 30. mars og som ønsker å søke om autorisasjon eller lisens for å praktisere i Norge, gjør dette seinest 29. mars 2019. Dersom du søker innen denne datoen, kan du eventuelt supplere søknaden med dokumentasjon seinere.

Norske dyrehelsepersonell som planlegger å praktisere i Storbritannia, anbefales å følge med på informasjon fra britiske myndigheter og yrkesorganisasjoner.

Se også

Regjeringen: Ofte stilte spørsmål om brexit

EU-kommisjonen: Informasjon om reiser mellom EU og Storbritannia etter Brexit 

Fant du det du lette etter?