Spørsmål og svar

Dette bør du vite som hundeeier

Publisert 09.09.2019     Sist endret 17.09.2019

Hva er grunnen til at hundene blir syke?

Mattilsynet vet for øyeblikket ikke hva som gjør hundene syke. Vi jobber tett sammen med Veterinærinstituttet, Smådyrklinikken ved NMBU Veterinærhøgskolen og Veterinærforeningen for å finne ut mer om dette. Vi jobber systematisk og sjekker alle mulige årsaker og eventuelle sammenhenger som vi kan følge videre.

Hva har dere funnet ut så langt?

Hunder som har blitt obdusert viser tegn på en svært blodig tarmbetennelse. Det har blitt funnet to bakterier i unormalt store mengder i fire av disse hundene. Bakteriene heter Clostridium perfringens og Providencia alcalifaciens. Begge bakteriene kan finnes i tarmen hos friske hunder. Vi vet ikke om det er disse bakteriene som har gjort hundene syke, men vi undersøker dette videre. Se siste nytt.

Hva skal jeg som hundeeier gjøre?

Begrens kontakt med andre hunder så langt det lar seg gjøre, men sørg for at hunden din får den luftingen og mosjonen den trenger. Hold hunden din i bånd og ha kontroll på den. Følg Mattilsynets råd.

Hva skal jeg se etter på min hund?

Følg med på om hunden er frisk, og at den spiser og drikker normalt. God almenntilstand er et godt tegn. Hvis hunden din kaster opp eller får blodig diarè bør du kontakte veterinær. Utover det kan du kontakte Mattilsynet på telefon 22 40 00 00 hvis du har spørsmål. (08-15.45 på hverdager).

Er det trygt å gi hundegodteri?

Det er foreløpig ingenting som tyder på at dette er smitte som har kommet via fôr eller hundesnacks. Dersom hunden din ikke har blitt syk av det du har gitt den frem til nå vil den sannsynligvis ikke bli syk dersom du holder deg til samme type fôr og snacks som den har fått før.

Kan jeg gå tur med hunden som vanlig?

Mattilsynet anbefaler generelt at du begrenser kontakten med andre hunder, men at den får turer som vanlig. Hold hunden i bånd og ha kontroll på hva hunden er i kontakt med. Siden vi ikke vet hva sykdommen skyldes kan vi foreløpig ikke gi mer spesifikke råd enn dette.

Kan jeg delta på jakt med hunden min?

Det er ingen grunn til å advare spesifikt mot jakt med hund. Mattilsynet advarer mot ansamlinger av hunder. Følg smitterådene som er gitt.

Smitter dette til mennesker?

Mattilsynet og Folkehelseinstituttet har ingen indikasjoner på at dette smitter til mennesker.

Hvor alvorlig er situasjonen?

Situasjonen er alvorlig og dramatisk for de hundene som blir syke. Vi vet ennå ikke om alle hunder som har blitt rapportert inn til oss har fått disse symptomene av samme årsak, men jobber med å finne ut av dette. Symptomene hos hundene som er døde forekommer hos hunder, men det spesielle er det akutte forløpet.

Er det trygt å gå til veterinær med hunden min?

Hundeeiere som skal til veterinær bør også unngå nær kontakt med andre hunder, og ved mistanke om alvorlig sykdom bør dyreeiere henvende seg til klinikken før hunden tas med inn slik at smittereduserende tiltak kan iverksettes fra klinikken sin side.

Er det trygt å sende hunden min i kennel eller pensjonat nå?

Vi anbefaler at hundepensjonater o.l. følger Mattilsynets råd om å begrense nærkontakten mellom hunder, selv om det for noen kan være utfordrende. Det er også viktig at de følger med på om hundene viser symptomer på sykdom.

Hundeeiere kan forhøre seg med hundepensjonat/kennel/hundebarnehage om hva slags tiltak de gjør, og så må de selv avgjøre om de vil la hunden være der. Hvis ingen hunder i en hundebarnehage har vært syke, så er nok smitterisikoen lav. Foreløpige undersøkelser viser at i de fleste tilfeller der det bor flere hunder i samme dyrehold, er det bare én hund som er blitt syk. Dette kan tyde på at en eventuell sykdom ikke er veldig smittsom mellom hunder. Det er uansett opp til deg som hundeeier å avgjøre dette.

Er det lov å ta med hunder fra Norge til andre land mens situasjonen er slik den er?

Ja, det er ikke forbud mot å reise med hunden din nå. Men hvis hunden din er syk bør den holdes i ro, og ikke tas med på reiser. Mattilsynet vet imidlertid at norske hunder ikke er ønsket på arrangementer i regi av Svensk, Dansk og Finsk Kennelklubb på nåværende tidspunkt. Husk å sjekke arrangør/klubb før du drar noe sted.

Vi vet også at Island har nektet innreise av norske hunder inntil videre. Husk også at du må oppfylle kravene for å reise med hunden din uansett situasjon: Veileder - Slik reiser du med kjæledyret ditt

Fant du det du lette etter?