Ny kampanje: Unngå hjemløse katter – ID-merk og kastrer katten din


Publisert 26.04.2016 | Sist endret 26.04.2016
En kattunge holdes av et menneske
Foto: Mattilsynet

For å få ned antallet hjemløse katter samarbeider Mattilsynet, Dyrebeskyttelsen Norge, Smådyrpraktiserende veterinærers forening og Norsk Huskattforening om en kampanje som skal få katteiere til å ta mer ansvar for katten sin.

Det er mange hjemløse katter som lider fordi de sulter, fryser eller er syke. Dette er ikke akseptabel dyrevelferd.

– Det er du som eier en katt, som må ta ansvaret for at katten din ikke kommer bort eller får uønskede kattunger. Det beste du kan gjøre, er å kontakte veterinær for å få katten ID-merket og kastrert eller sterilisert, sier Torunn Knævelsrud, som leder seksjon dyrevelferd i Mattilsynet.

Katter formerer seg raskt

Katter kommer av og til på avveie. Bortkomne katter som ingen tar hånd om, formerer seg, og vi får bestander av eierløse, forvillede katter. Sult, kulde og eventuell sykdom gjør at kattende lider.

Grafikk: Se hvor raskt katter formerer seg.

Flere kommuner gjennomfører avlivningskampanjer for å redusere bestandene, noe som også kan ramme eide katter som ikke er ID-merket. Slike avlivningskampanjer vekker også motvilje hos mange. Det beste tiltaket for å redusere antallet forvillede katter er at flest mulig katteeiere får katten sin kastrert/sterilisert og ID-merket. Derfor lanserer vi denne kampanjen.

For mange katter uten eier

Mattilsynet ønsker ikke at friske katter skal avlives. Mange frivillige organisasjoner tar på seg å omplassere hjemløse katter, og det er positivt. Slik omplassering krever imidlertid at katten er frisk nok og sosialisert på mennesker. Dessuten er det mange flere hjemløse katter enn hva det er mulig å finne nye hjem til. Hvis alle katteeiere sørger for å få katten sin kastrert eller sterilisert, blir det færre hjemløse katter.

Dyr skal ha et godt liv

Dyrevelferdsloven pålegger alle dyreeiere å gi dyrene sine et godt liv. Å forhindre at katten kommer på avveie eller får uønskede kattunger, hører til ansvaret som katteeier.
– Derfor anbefaler vi alle katteeiere å ID-merke og kastrere eller sterilisere katten sine, sier Torunn Knævelsrud.

Se også:

Myter om katter

Fakta om katter 

Kontaktinformasjon

Mattilsynets pressevakt, tlf. 469 12 910

Fant du det du lette etter?