Overtramp i pelsdyrnæringen 2010

Publisert 25.01.2013     Sist endret 01.11.2010

Mediene viste høsten 2010 bilder fra norske pelsdyranlegg, bildene viste blant annet dyr med stygge sår. - Slike tilstander er helt uakseptabelt. Jeg er skuffet over at vi igjen ser slike bilder fra denne næringen, sa assisterende tilsynsdirektør Ole Fjetland i Mattilsynet.

Denne saken ble publisert i 2010:

Foto/film-dokumentasjonen er gjort av Nettverk for dyrs frihet og Dyrebeskyttelsen. De har tatt seg inn i en rekke pelsdyranlegg og har på flere av disse funnet dyr med stygge skader. Disse bildene er bl.a. viderebrakt av NRK Dagsrevyen, og noen av klippene har vært vist for Mattilsynet.

- Den tilstanden bildene viser er uakseptabel. Slik skal norske pelsdyr overhode ikke ha det, sier Fjetland.

Nettverk for dyrs frihet hadde en tilsvarende aksjon i fjor. Dette førte bl.a. til at Mattilsynet utførte ekstratilsyn med anleggene som da ble anmeldt av nettverket.

- Mattilsynet har de siste to årene brukt store ressurser på å føre tilsyn med pelsdyrnæringen, og vi har aldri ført grundigere tilsyn med noen husdyrnæring, opplyser Fjetland.

Det er dyreeiers ansvar at dyr har det bra. Dette gjelder også pelsdyr. Dyreeier skal følge det regelverket som gjelder, og Mattilsynet skal føre tilsyn for å passe på at regelverket blir fulgt.

- Men når vi ser slike bilder skjønner jeg godt at man spør seg hvorfor Mattilsynet ikke avdekker flere uakseptable forhold under tilsyn. Jeg ønsker ikke å spekulere i hvorfor, men fastslår at våre ansatte reagerer dersom de kommer over lovbrudd under tilsyn. Det er ikke mulig for et statlig tilsyn å være til stede i alle farmene dag og natt, hele uka, hele året. Vi må basere oss på tillit, men disse bildene viser at man kan stille spørsmål ved om pelsdyrnæringen fortjener denne tilliten, sier Fjetland.

- Jeg ser at vi i langt større grad enn tidligere bør utføre uanmeldte tilsyn, selv om dette kan by på noen praktiske problemer. Vi skal også bruke sterkere virkemidler overfor virksomheter som bryter reglene, sier Fjetland.

- Nå må pelsdyrnæringen rydde opp, det er ikke plass til oppdrettere som ikke tar dyrevelferd på alvor. Reglene må følges, sier Fjetland.

Fant du det du lette etter?