Flere miljøskadelige stoffer i kosmetikk- og kroppspleieprodukter blir forbudt fra 2020

Publisert 26.11.2018     Sist endret 11.12.2018

Etter 31. januar 2020 blir siloksanene D4 og D5 forbudt å bruke i høyere konsentrasjoner enn 0,1 prosent, i personlige pleieprodukter som vaskes av ved vanlig bruk. Det blir også et forbud mot det perfluorerte stoffet PFOA.

Siloksaner gjør produkter enklere å smøre på kroppen, og finnes for eksempel i sjampo, balsam og såpe. Ettersom slike produkter brukes i stort omfang kan store mengder havne i naturen, og utgjøre en fare for miljøet.

Også det perfluorerte stoffet PFOA blir forbudt, i likhet med et hundretalls andre stoffer som kan brytes ned til PFOA. Perfluorerte stoffer har vann – og fettavstøtende egenskaper og brukes blant annet i impregneringsmidler, men bruk i kosmetiske produkter forekommer også. Fra 4.juli 2020 er det ikke lov å produsere, importere eller omsette produkter med mer enn 0.0025 promille PFOA i kjemikalier og produkter i EU og Norge.

Forbudet er grunnet miljøhensyn, og gjennomføres gjennom regelverket REACH som forvaltes av Miljødirektoratet.

Kosmetikkregelverket, som Mattilsynet forvalter, omhandler ikke miljømessige aspekter. Dette håndteres kun gjennom REACH. Kosmetikkregelverket har som mål å beskytte forbrukerne mot helserisiko knyttet til bruk av kosmetikk.

Mattilsynet fører tilsyn med at kosmetikk produseres og selges slik kosmetikkregelverket sier. Dette gjør vi for å forebygge helseskade, og sikre at norske forbrukere får produkter som holder det de lover. De som produserer, importerer og selger kosmetikk har selv ansvar for å følge regelverket.

Les mer om de ulike stoffene

Fant du det du lette etter?