Kunngjøring

UV- filteret S86 (phenylene – bis-diphenyltriazine) og hårfargestoffet 2-klor -p-fenylendiamin reguleres for bruk i kosmetikk og kroppspleieprodukter

Publisert 15.10.2019     Sist endret 15.10.2019

- I tillegg gjøres det endringer i reguleringen av konserveringsmiddelet klimbazol. Mattilsynet har fastsatt en rettsakt som regulerer tilsetning av UV- filteret S86 (phenylene – bis-diphenyltriazine) i kosmetiske produkter.

Dette stoffet er ikke tidligere regulert for bruk i denne type produkter. Det blir også forbudt å bruke hårfargestoffet 2-klor-p-fenylendiamin i kosmetiske produkter samt endringer i reguleringen av konserveringsmiddelet klimbazol. Endringene gjelder for produsenter og importører av kosmetikk og kroppspleieprodukter.

UV- filteret S86 (fenylen-bisdifenyltriazin) tillates for bruk i kosmetiske produkter opp til en maksimal konsentrasjon på 5 %, med unntak av anvendelser som kan forårsake eksponering av lungene ved innånding.

Det blir forbudt å bruke 2-klor-p-fenylendiamin i kosmetiske produkter. Forbudet omfatter forbindelsene 2-klor-p-fenylendiamin, så vel som saltene 2-klor-p-fenylendiaminsulfat og 2-klor-pfenylendiamindihydroklorid.

For konserveringsmiddelet klimbazol gjøres følgende endringer:

  • Klimbazol til andre formål enn som konserveringsmiddel (vedlegg V, post 32) begrenses til bruk som antiflassmiddel i sjampo («rinse-off») opp til en maksimal konsentrasjon på 2,0%.
  • Bruken av klimbazol som konserveringsmiddel begrenses til hårpleiemidler, ansiktskrem, fotpleieprodukter – opp til en maksimal konsentrasjon på 0,2 % og rinse-off sjampo opp til en maksimal konsentrasjon på 0,5 %.

Endringene ble fastsatt av Mattilsynet 30.09.2019 og er kunngjort i Norsk Lovtidend.

Se også regelverksprosessen: Forslag til endringer i kosmetikkforskriften: Nye regler for konserveringsmiddel, UV- filter og hårfargestoff i kosmetikk

Fant du det du lette etter?

Kontaktinformasjon

Monica Vatne, rådgiver i seksjon merking og kvalitet, hovedkontoret. 22 77 87 27


Kontaktinformasjon

Monica Vatne, rådgiver i seksjon merking og kvalitet, hovedkontoret. 22 77 87 27