Her søker du om helsesertifikat for egg og eggprodukter

Se hvilken løsning du skal bruke når du søker, hva sertifikatet koster og når sertifikatkontoret holder åpent.

Publisert
Vis endring
  1. Informasjon om forhåndsmelding

    Ny rutine for forhåndsmeldinger trer i kraft. Innholdet i artikkelen er oppdatert med informasjon om hvordan sende inn en forhåndsmelding.

Innhold på denne siden

  1. Sertifikater som ikke ligger i eksportløsningen eller skjematjenesten
  2. Dette koster sertifikatet
  3. Åpningstider for utstedelse av helsesertifikater

Sertifikater som ikke ligger i eksportløsningen eller skjematjenesten

Det er ikke alle helsesertifikatene som ligger i Mattilsynets skjematjeneste i dag. Du vil dermed ikke finne dem i nedtrekkslistene i skjematjenestene.

Disse sertifikatene fås ved henvendelse til det sertifikatkontoret hvor du ønsker at sertifikatet skal utstedes og hentes.

Du mottar en redigerbar PDF-fil som du skal fylle ut med korrekte opplysninger om partiet. Ferdig utfylt PDF-fil sendes til sertifikatkontoret. Sertifikatkontoret vil vurdere om sertifikatet kan utstedes.

Egg og eggprodukter

Forhåndsmelding

Det er krav om forhåndsmelding før utstedelse av helsesertifikat for egg og eggprodukter. Forhåndsmeldingen må godkjennes før sertifikatet kan utstedes.

Slik søker du om helsesertifikat med forhåndsmelding

Helsesertifikat

De fleste land godtar generelt helsesertifikat for egg og eggprodukt til humant konsum:

Erklæringer

Noen land har særkrav og krever egne sertifikater og erklæringer.

Dersom det generelle sertifikatet ikke er tilstrekkeleg for et nytt marked, må Mattilsynet utvikle et nytt sertifikat til det aktuelle landet. Ved forespørsel om utvikling av et nytt sertifikat, er det du som eksportør som har ansvaret for å innhente kravet i importlandet som skal ligge til grunn for sertifikatet. Du må også skaffe kontaktopplysninger til de relevante styresmaktene i importlandet.


Dette koster sertifikatet

Dette koster det å få utstedt helsesertifikater og andre eksportdokumenter for brukte skogs- og landbruksmaskiner, redskaper og liknende til EU i 2025.

EksportdokumenterInnenfor åpningstiden Utenfor åpningstiden 
Helsesertifikat, fisk (inkludert erklæring)kr 385,-kr 770,-
Erklæring, fiskkr 385,- 
Helsesertifikat, fiskeavfall eller animalske biprodukterkr 515,- 
Helsesertifikat, næringsmidler og kosttilskuddkr 900,- 
Erstatningssertifikat og bekreftet kopi (duplikater)kr 900,- 
Plantesunnhetssertifikater (for eksport og reeksport)kr 515,- 

Alle eksportdokumentene ovenfor utstedes bare innenfor åpningstiden, utenom helsesertifikat for fisk.

Tilleggsgebyr ved reise ved utstedelse av attester og sertifikater, ekskludert reise ved stikkprøvekontroll: kr 900,-

Vi krever inn gebyret idet vi starter saksbehandlingen

Vi krever inn gebyret idet vi starter saksbehandlingen av søknaden din. Dette vises for deg med at muligheten til å velge "Trekk tilbake" forsvinner. Du kan bruke "Trekk tilbake" så lenge valget er aktivt og Mattilsynet ikke har begynt på oppgaven.


Åpningstider for utstedelse av helsesertifikater

Du kan få utstedt alle typer helsesertifikater i åpningstiden på hverdagen. For sjømat gjelder det utvidede åpningstider mot dobbelt gebyr.

Åpningstider hverdager og høytider

Mattilsynets sertifikatkontorer utsteder helsesertifikater i åpningstiden på hverdager.

Ukedag15. sep til 14. mai15. mai til 14. sep
Mandag til fredagFra 08.00 til 15.45Fra 08.00 til 15.00

For helsesertifikater for sjømat har vi utvidet åpningstid på Kløfta-kontoret. Se mer informasjon under avdeling Romerike.

Åpningstider julen

JuleaftenRomjulen NyttårsaftenHelligdagene i julen

Fra 08.00 til 12.00

Kløfta har åpent fra 08.00 til 14.00 (kun sjømatsertifikater fra 12.00 til 14.00)

Fra 10.00 til 15.45

Kløfta har åpent fra 10.00 til 18.00 (kun sjømatsertifikater fra 15.45 til 18.00)

Fra 10.00 til 12.00

Kløfta har åpent fra 10.00 til 14.00 (kun sjømatsertifikater fra 12.00 til 14.00)
 

Stengt
Ingen overtid i julen

Det er ikke mulig å bestille overtid hos noen av sertifikatkontorene i tidsrommet 24 desember til 31 desember.

Åpningstider påske

Mandag til tirsdagOnsdag før skjærtorsdagHelligdagene i påsken
Vanlige åpningstiderFra 08.00 til 12.00
Kløfta har åpent fra 08.00 til 20.00 (kun sjømatsertifikater fra 12.00 til 20.00)
Stengt

Avdeling Romerike (Kløfta-kontoret) har utvidet åpningstid for sjømat

På Kløfta er det utvidet åpningstid frem til kl. 20.00, men etter vanlig åpningstid behandler vi kun søknader om helsesertifikat for sjømat. Det er dobbelt gebyr for å få sertifikater under utvidet åpningstid.

For at vi skal kunne utstede helsesertifikat for sjømat før vi stenger kl. 20.00, må vi ha mottatt søknaden om helsesertifikat senest kl. 19.00.

Hvis helsesertifikatet har krav om forhåndsmelding, må denne være godkjent av det lokale tilsynskontoret før kontoret på Kløfta kan behandle sertifikatsøknaden.

Andre sertifikatkontorer

Helsesertifikater behandles og utstedes i åpningstiden på hverdager. Hvis helsesertifikatet har krav om forhåndsmelding, må denne være godkjent av det lokale tilsynskontoret før sertifikatkontoret kan behandle sertifikatsøknaden.

Sertifikatsøknader som sendes til Mattilsynet før kl. 12.00, blir behandlet samme dag. Vi vil varsle deg om eventuelle forsinkelser umiddelbart. Hvis sertifikatet har forhåndsmelding, må denne være godkjent før vi kan utstede sertifikatet.

Hvis du sender sertifikatsøknaden på slutten av en arbeidsdag, kan det hende vi ikke får tid til å utstede sertifikatet før neste dag. I slike tilfeller bør du kontakte sertifikatkontoret for å avtale siste mulighet for innsending den aktuelle dagen.

Du kan be om å få sjømatsertifikater utenom åpningstid etter avtale

Du kan kontakte andre sertifikatkontorer enn Kløfta og be om å få utstedt sertifikater for sjømat utenom åpningstid på virkedager. Det er dobbelt gebyr for å få sertifikater utenom åpningstid.

Kontorene kan tilby denne tjenesten mandag til fredag fra kl. 07.00–20.00. Du må avtale direkte med det aktuelle kontoret, og du må sende henvendelsen til kontoret innen kl. 12.00 dagen før.

Kontorsteder i Mattilsynet som utsteder sertifikater for sjømat