Eksport av fisk og sjømat til Chile

Her finner du informasjon om krav som stilles ved eksport av fisk og sjømat til Chile

Publisert

Innhold på denne siden

  1. Generelle krav til produsenter
  2. Generelle krav til eksportører
  3. Sertifikater i skjematjenesten
  4. Dette koster sertifikatet
  5. Åpningstider for utstedelse av helsesertifikater

Generelle krav til produsenter

Du finner informasjon om kravene som norsk regelverk og landene du eksporterer til stiller til produsentene, her:

Krav til produsenter ved eksport


Generelle krav til eksportører

Du finner informasjon om kravene som norsk regelverk og landene du eksporterer til stiller til eksportørene, her:

Krav til eksportører


Sertifikater i skjematjenesten

Hvis du skal søke om helsesertifikat for eksport av sjømat til Chile, må du logge inn og fylle ut en søknad i Mattilsynets skjematjeneste.

Logg inn i tjenesten ved å klikke på denne lenken:

Mattilsynets skjematjeneste

Oppdrettsfisk

Helsesertifikat

Villfanget fisk til humant konsum

Helsesertifikat

Erklæring

Erklæringen legges ved sertifikatsøknaden i skjematjenesten.

Villfanget fisk til ikke-humant konsum

Forhåndsmelding

Helsesertifikatene har krav om forhåndsmelding. Forhåndsmeldingen må godkjennes før sertifikatet kan utstedes.

Les veiledning om forhåndsmelding her:

Slik søker du om helsesertifikat med forhåndsmelding

Egenerklæring

Utfylt egenerklæring må sendes inn sammen med forhåndsmeldingen. Du finner egenerklæringen som utfyllbar PDF-fil i lenken over.

Helsesertifikater

Erklæring for både humant og ikke-humant konsum

Chilenske myndigheter krever at fiskevarer produsert av villfanget fisk både til humant konsum og ikke-humant konsum, følges av erklæringen:

Erklæringen skal fylles ut av eksportør og bekrefter at sluttproduktet er produsert av godkjent virksomhet med råvarer fra lovlige fiskerier.

Mattilsynet utsteder erklæringen basert på egenerklæring som fylles ut i Mattilsynets skjematjeneste ved søknad om sertifikat samt annen nødvendig dokumentasjon fra eksportør. Eksportør har ansvar for å legge frem korrekt dokumentasjon.

"Certificate of legal origin" må ikke forveksles med "Certificate of origin" fra tollvesenet, som bekrefter varens tollmessige opprinnelse.

Fiskeolje til humant konsum

Helsesertifikat

Erklæring

Erklæringen legges ved sertifikatsøknaden i skjematjenesten dersom oljen består helt eller delvis av villfanget fisk.

Fiskemel og fiskeprotein til humant konsum

Helsesertifikat

Erklæring

Erklæringen legges ved sertifikatsøknaden i skjematjenesten dersom oljen består helt eller delvis av villfanget fisk.


Dette koster sertifikatet

Dette koster det å få utstedt helsesertifikater og andre eksportdokumenter i 2025.

EksportdokumenterInnenfor åpningstiden Utenfor åpningstiden 
Helsesertifikat, fisk (inkludert erklæring)kr 385,-kr 770,-
Erklæring, fiskkr 385,- 
Helsesertifikat, fiskeavfall eller animalske biprodukterkr 515,- 
Helsesertifikat, næringsmidler og kosttilskuddkr 900,- 
Erstatningssertifikat og bekreftet kopi (duplikater)kr 900,- 
Plantesunnhetssertifikater (for eksport og reeksport)kr 515,- 

Alle eksportdokumentene ovenfor utstedes bare innenfor åpningstiden, utenom helsesertifikat for fisk.

Tilleggsgebyr ved reise ved utstedelse av attester og sertifikater, ekskludert reise ved stikkprøvekontroll: kr 900,-

Vi krever inn gebyret idet vi starter saksbehandlingen

Vi krever inn gebyret idet vi starter saksbehandlingen av søknaden din. Dette vises for deg med at muligheten til å velge "Trekk tilbake" forsvinner. Du kan bruke "Trekk tilbake" så lenge valget er aktivt og Mattilsynet ikke har begynt på oppgaven.

Regelverk


Åpningstider for utstedelse av helsesertifikater

Du kan få utstedt alle typer helsesertifikater i åpningstiden på hverdagen. For sjømat gjelder det utvidede åpningstider mot dobbelt gebyr.

Åpningstider hverdager og høytider

Mattilsynets sertifikatkontorer utsteder helsesertifikater i åpningstiden på hverdager.

Ukedag15. sep til 14. mai15. mai til 14. sep
Mandag til fredagKl. 08.00 til 15.45Kl. 08.00 til 15.00

For helsesertifikater for sjømat har vi utvidet åpningstid på Kløfta-kontoret. Se mer informasjon under avdeling Romerike.

Åpningstider påske

Mandag til tirsdagOnsdag før skjærtorsdagHelligdagene i påsken
Vanlige åpningstiderKl. 08.00 til 12.00
Kløfta har åpent fra kl. 08.00 til kl. 20.00 (bare sjømatsertifikater fra 12.00 til 20.00)
Stengt

Avdeling Romerike (Kløfta-kontoret) har utvidet åpningstid for sjømat

På Kløfta er det utvidet åpningstid frem til kl. 20.00, men etter vanlig åpningstid behandler vi bare søknader om helsesertifikat for sjømat. Det er dobbelt gebyr for å få sertifikater under utvidet åpningstid.

For at vi skal kunne utstede helsesertifikat for sjømat før vi stenger kl. 20.00, må vi ha mottatt søknaden om helsesertifikat senest kl. 19.00.

Hvis helsesertifikatet har krav om forhåndsmelding, må denne være godkjent av det lokale tilsynskontoret før kontoret på Kløfta kan behandle sertifikatsøknaden.

Andre sertifikatkontorer

Helsesertifikater behandles og utstedes i åpningstiden på hverdager. Hvis helsesertifikatet har krav om forhåndsmelding, må denne være godkjent av det lokale tilsynskontoret før sertifikatkontoret kan behandle sertifikatsøknaden.

Sertifikatsøknader som sendes til Mattilsynet før kl. 12.00, blir behandlet samme dag. Vi vil varsle deg om eventuelle forsinkelser umiddelbart. Hvis sertifikatet har forhåndsmelding, må denne være godkjent før vi kan utstede sertifikatet.

Hvis du sender sertifikatsøknaden på slutten av en arbeidsdag, kan det hende vi ikke får tid til å utstede sertifikatet før neste dag. I slike tilfeller bør du kontakte sertifikatkontoret for å avtale siste mulighet for innsending den aktuelle dagen.

Du kan be om å få sjømatsertifikater utenom åpningstid etter avtale

Du kan kontakte andre sertifikatkontorer enn Kløfta og be om å få utstedt sertifikater for sjømat utenom åpningstid på virkedager. Det er dobbelt gebyr for å få sertifikater utenom åpningstid.

Kontorene kan tilby denne tjenesten mandag til fredag fra kl. 07.00–20.00. Du må avtale direkte med det aktuelle kontoret, og du må sende henvendelsen til kontoret innen kl. 12.00 dagen før.

Kontorsteder i Mattilsynet som utsteder sertifikater for sjømat