Til hovedinnhold
Gå til forsiden

Kortvarig salg av pølser og kaker 

Publisert

Skoler, lag og foreninger som selger pølser, hamburgere, kaker og annen mat på 17. mai, loppemarkeder og liknende trenger ikke å registrere seg hos Mattilsynet. Du er likevel omfattet av kravene i matloven og har plikt til å sørge for at organisering og gjennomføringen er slik at hensynet til renhold og hygiene er ivaretatt. 

Når du skal servere mat på kortvarige arrangementer, vil du ofte ikke ha tilgang til det vanlige utstyret som er på et kjøkken. Det kan da bli en utfordring å ivareta god hygiene slik at maten som serveres er trygg.  

Her kommer noen tips og huskeregler for hva du må passe på. 

  • Pass på at maten ikke forurenses. Oppbevar maten slik at den ikke blir forurenset av omgivelsene eller av kunder foran boden. Utstyr og mat skal ikke plasseres direkte på gulv eller på bakken 
  • Tilstrekkelig kjøleinnretning må være på plass. Det er viktig å holde kjølevarer kalde. Da trenger du kjøleskap eller annet kjøleutstyr. Temperaturen i kjølevarer skal være under 4°C. 
  • Ved oppvarming og steking må temperaturen være tilfredsstillende. Husk at hamburgere må være gjennomstekt for å være trygge å spise. 
  • Påse at utstyret du bruker er rent. Ta med nok kjeler og annet utstyr for å lage maten slik at du slipper å vaske opp underveis.  
  • Sørg for personlig hygiene. Det kan ofte være dårlige muligheter til personlig hygiene på salgsstedet. Tilfredsstillende mulighet for vask av hendene skal være på plass. Hvis det er mangel på håndvask, kan engangsservietter være et alternativ. 

Se generelle krav til mathåndtering og hygiene