Kina innfører nye restriksjoner på import av norsk laks

Publisert 18.03.2015     Sist endret 18.03.2015

Kinesiske myndigheter har varslet om stopp av import av hel laks med hode fra Sør-Trøndelag, Nordland og Troms fra førstkommende mandag, 23. mars.

For laks fra andre fylker i Norge, krever kinesiske myndigheter garantier i norske eksportattester på at fisken er fri for pankreas sjukdom (PD) og virus som kan forårsake sykdommen infeksiøs lakseanemi (ILA). Dette kravet vil gjelde fra 18. april.

Kina varsler også at de vil øke testingen for ILA virus i fisk som importeres fra Norge.

De nye restriksjonene vil kunne sette en stopper for deler av eksporten av norsk laks til Kina. I 2014 utgjorde eksporterte fra de tre fylkene Sør-Trøndelag, Nordland og Troms om lag en femtedel av eksporten.

Ingen fare for smitte

Diskusjonene om ILA har foregått over lengre tid fordi Kina mener at Norge ikke følger de internasjonale dyrehelsestandardene for handel som er laget av Verdens Dyrehelseorganisasjon (OIE). De mener derfor at fiskeprodukter fra Norge kan være farlig for laksefisk i Kina. Mattilsynet har ved flere anledninger sendt dokumentasjon til kinesiske myndigheter som viser at vi oppfyller disse kravene. Vi mener at det ikke er fare for å smitte kinesisk laksefisk med ILA- virus fordi fiskeproduktene fra Norge går direkte til konsum. 

ILA-viruset er ikke farlig for mennesker.

Mattilsynet utsteder inntil videre eksportattester for laks på vanlig måte.

Selskap som eksporterer laks kan ta kontakt med sitt lokale Mattilsynskontor for praktisk veiledning.

Fant du det du lette etter?

Kontaktinformasjon

Mattilsynets pressevakt, tlf. 469 12 910


Kontaktinformasjon

Mattilsynets pressevakt, tlf. 469 12 910