Melk og meieriprodukter

Publisert 13.08.2013     Sist endret 01.11.2018

Denne informasjonen er ment for virksomheter som skal starte med eller driver med produksjon av melk og melkeprodukter. Det er viktig at produktene er produsert, merket og solgt i samsvar med regelverket. Alle ledd i produksjonen, fra jord til bord, har et ansvar for å sikre trygg mat.

Dere kan velge ulike løsninger for hvordan dere vil gjennomføre driften. Dere skal ha gode rutiner slik at produktene er trygge, redelige og har rett kvalitet. Internkontroll er et godt hjelpemiddel for å oppnå dette.

Mattilsynet fører tilsyn med virksomhetene for å sikre at regelverket blir fulgt.

Mer om melk og meieriprodukter

Registrering eller godkjenning

Skal virksomheten være godkjent eller registrert?

Lokalmat: Registrering og godkjenning

Godkjenning og registrering av driften din gjør du elektronisk via Mattilsynets skjemateneste

Lokalmat: Hvordan bruke Mattilsynets skjematjeneste?

Oversikt over godkjente produkter og virksomheter

Internkontroll

Internkontroll

Hva er HACCP?

Krav til lokaler, utstyr, drift og kompetanse for meieri

Meieribransjens egne regler for god hygienepraksis 

Rå melk bør varmebehandles

Mikrobiologiske farer forbundet med melk og melkeprodukter 

Utrygge næringsmidler og meldepliktige hendelser

Prøvetaking

Mikrobiologisk prøvetaking av melk og melkeprodukter 

Nasjonale referanselaboratorium

Overvåkings- og kartleggingsprogrammer

Merking og sporbarhet

Merking av mat

Matinformasjon

Sporbarhetskrav og krav om identifikasjonsmerking for animalsk mat 

Spesielt om merking av melk og melkeprodukter 

Lokalmat

Mer om lokalmat (småskala)

Høring

Endring i regler for omsetning av rå melk og rå fløte til konsum

Send oss innspill innen: 19.02.2019

Regelverk og veiledning

Kontakt oss

Finn riktig region og avdeling

Mattilsynets sentralbord
telefon 22 40 00 00

Seksjon animalsk mat, hovedkontoret

Brosjyrer, video og informasjonsmateriell

Skjema

Denne tabellen viser skjemaer knyttet til dette temaet, med lenke til Altinn eller til dokument
SkjemaType

Ny næringsmiddelvirksomhetAltinn
Skjema for nettpublisering ved tilbaketrekking av produkterPDF

Overvåkings- og kartleggingsprogrammer

Overvåkings- og kartleggingsprogrammer

Relaterte kunngjøringerNyhetsbrev