Sterkt varierende hygiene ved gatekjøkken og kiosker i Rogaland og Agder

Publisert 15.05.2013     Sist endret 16.07.2015

Mattilsynet har gjennomført uanmeldte inspeksjoner ved over 100 gatekjøkken og kiosker i Rogaland og Agder. 61 prosent av serveringsstedene har fått pålegg om å forbedre orden, renhold eller vedlikehold.

Geografiske resultater:

  • Midt-Rogaland: 30 (av 36) virksomheter ikke tilfredsstillende
  • Haugalandet: 11 (av 22) virksomheter ikke tilfredsstillende
  • Agder: 20 (av 41) virksomheter ikke tilfredsstillende
  • Dalane, Sirdal og Flekkefjord: 5 (av 9) virksomheter ikke tilfredsstillende

Stedene Mattilsynet var på tilsyn hos denne gangen, er steder som tilbyr kundene enkle småretter som for eksempel hamburger, nudler, pizza og kebab. Bakgrunnen for at akkurat disse ble valgt ut, er at Mattilsynet har registrert en del dårlig hygiene i denne type virksomheter tidligere.

- Resultatene av denne tilsynsrunden forteller oss at bransjen, samlet sett, ikke har god nok forståelse for hva som må til for å tilby kundene trygg mat, sier Hallgeir Herikstad, regiondirektør i Mattilsynet.

Ett av stedene ble stengt på grunn av dårlig orden og renhold. På to andre steder ble det gitt omsetningsforbud på grunn av at mat ble oppbevart ved for høye temperaturer. Alle disse stedene var ved distriktskontoret for Midt-Rogaland.

Herikstad understreker at 42 virksomheter (39 prosent) hadde gode rutiner for hvordan de serverte gjestene sine mat.

Flere alvorlige rutinesvikt

25 prosent av stedene der Mattilsynet fant brudd på regelverket, handlet det om for dårlig orden og renhold. Dårlig kontroll med hvilke temperaturer råvarene og maten ble oppbevart under var også en gjenganger under tilsynene.

Mange av serveringsstedene hadde dårlige rutiner for personlig hygiene, og opplæringen av personalet var heller ikke god nok.

- En del steder handler det om så grunnleggende ting som å vaske hendene skikkelig før du går i gang med å håndtere mat, sier Herikstad. Flere av virksomhetene hadde  heller ikke gode rutiner for rengjøring.

Mattilsynet avdekket også at flere virksomheter ikke har gode nok rutiner når det gjelder sporbarhet og merking av matvarer.

Fant du det du lette etter?

Publikasjoner

Kontaktinformasjon

Hallgeir Herikstad, regiondirektør for Mattilsynet i Rogaland og Agder, mob. 915 39 683


Publikasjoner

Kontaktinformasjon

Hallgeir Herikstad, regiondirektør for Mattilsynet i Rogaland og Agder, mob. 915 39 683