Nye krav til næringsdeklarasjonen


Publisert 21.09.2015 | Sist endret 27.09.2016

Næringsdeklarasjonen skal opplyse om hva ferdigpakkede matvarer inneholder av energi, fett, mettede fettsyrer, karbohydrater, sukkerarter, protein og salt.

Næringsdeklarasjonen gir forbrukerne et bedre grunnlag for å velge. For å gjøre det lett for forbrukerne å sammenligne næringsinnholdet i ulike produkter, skal deklarasjonen alltid settes opp på samme måte, og angis per 100 g eller per 100 ml av matvaren. Dette gjelder også når produsentene frivillig velger å angi næringsinnholdet i matvarer.

De aller fleste ferdigpakkede matvarene skal merkes med næringsdeklarasjon fra 13. desember 2016.

Kort om krav til nærings-deklarasjon

Det er nye obligatoriske krav til både innhold, presentasjon og utforming av næringsdeklarasjonen på matvarene. (Bestemmelsene finner du i forordningens artikkel 29-35, og vedleggene I, XIII, XIV og XV.).

Her er de viktigste endringene:

 • Obligatorisk næringsdeklarasjon:
  Innholdet av energi, fett, mettede fettsyrer, karbohydrater, sukkerarter, proteiner, og salt (artikkel 30 og vedlegg XV).
   
 • Salt:
  Alt natrium skal angis som salt, og salt beregnes ut fra det totale natriuminnholdet i matvaren (råvarer, tilsetningsstoffer, tilsatt salt). Salt = natrium x 2,5 (vedlegg I).
   
 • Næringsstoffer som det er frivillig å deklarere:
  Den obligatoriske næringsdeklarasjonen kan utvides med et eller flere av følgende stoffer: Enumettede fettsyrer, flerumettede fettsyrer, polyoler, stivelse eller kostfiber (artikkel 30 og vedlegg XV). Vitaminer og mineraler, forutsatt at de er tilstede i "betydelige mengder". For matvarer er "betydelig mengde" 15 % av referanseverdien. For drikkevarer er "betydelig mengde" 7,5 % av referanseverdien. (artikkel 30 og vedlegg XIII)
   
 • Lukket liste:
  Andre næringsstoffer enn de som er angitt i vedlegg XV kan ikke inngå i selve næringsdeklarasjon. De kan angis i nærheten av næringsdeklarasjonen.
   
 • Unntak:
  Krav om næringsdeklarasjon gjelder ikke for kosttilskudd, naturlig mineralvann og næringsmidler listet opp i forordningens vedlegg V, og drikker med mer enn 1,2 vol % alkohol (artikkel 29 og artikkel 16). Les mer om unntakene.

Se også:

Fant du det du lette etter?