Nye krav til næringsdeklarasjonen

Publisert 21.09.2015     Sist endret 27.09.2016

Næringsdeklarasjonen skal opplyse om hva ferdigpakkede matvarer inneholder av energi, fett, mettede fettsyrer, karbohydrater, sukkerarter, protein og salt.

Næringsdeklarasjonen gir forbrukerne et bedre grunnlag for å velge. For å gjøre det lett for forbrukerne å sammenligne næringsinnholdet i ulike produkter, skal deklarasjonen alltid settes opp på samme måte, og angis per 100 g eller per 100 ml av matvaren. Dette gjelder også når produsentene frivillig velger å angi næringsinnholdet i matvarer.

De aller fleste ferdigpakkede matvarene skal merkes med næringsdeklarasjon fra 13. desember 2016.

Kort om krav til nærings-deklarasjon

Det er nye obligatoriske krav til både innhold, presentasjon og utforming av næringsdeklarasjonen på matvarene. (Bestemmelsene finner du i forordningens artikkel 29-35, og vedleggene I, XIII, XIV og XV.).

Her er de viktigste endringene:

 • Obligatorisk næringsdeklarasjon:
  Innholdet av energi, fett, mettede fettsyrer, karbohydrater, sukkerarter, proteiner, og salt (artikkel 30 og vedlegg XV).
   
 • Salt:
  Alt natrium skal angis som salt, og salt beregnes ut fra det totale natriuminnholdet i matvaren (råvarer, tilsetningsstoffer, tilsatt salt). Salt = natrium x 2,5 (vedlegg I).
   
 • Næringsstoffer som det er frivillig å deklarere:
  Den obligatoriske næringsdeklarasjonen kan utvides med et eller flere av følgende stoffer: Enumettede fettsyrer, flerumettede fettsyrer, polyoler, stivelse eller kostfiber (artikkel 30 og vedlegg XV). Vitaminer og mineraler, forutsatt at de er tilstede i "betydelige mengder". For matvarer er "betydelig mengde" 15 % av referanseverdien. For drikkevarer er "betydelig mengde" 7,5 % av referanseverdien. (artikkel 30 og vedlegg XIII)
   
 • Lukket liste:
  Andre næringsstoffer enn de som er angitt i vedlegg XV kan ikke inngå i selve næringsdeklarasjon. De kan angis i nærheten av næringsdeklarasjonen.
   
 • Unntak:
  Krav om næringsdeklarasjon gjelder ikke for kosttilskudd, naturlig mineralvann og næringsmidler listet opp i forordningens vedlegg V, og drikker med mer enn 1,2 vol % alkohol (artikkel 29 og artikkel 16). Les mer om unntakene.

Se også:

Fant du det du lette etter?