Rapport: Matsvinn og holdbarhetsmerking


Publisert 01.09.2016 | Sist endret 01.09.2016

Rapporten «Food waste and date labelling: Issues affecting the durability» vurderer blant annet hvordan regelverket for datomerking av mat er tilrettelagt i de nordiske landene og hvordan matens holdbarhet blir påvirket av temperatur, emballasje, og tilberedingsmetoder. Rapporten er forfattet av Mattilsynet, Livsmedelsverket (Sverige), Fødevarestyrelsen (Danmark) og Evira (Finland).

Hva er undersøkt:Formålet med studien var å identifisere hvordan regelverket for datomerking praktiseres i Danmark, Finland, Norge og Sverige, og hvordan produkters holdbarhet gjennom hele verdikjeden påvirkes av temperatur, emballasje, prosessering og tilsetningsstoffer.
Tidsrom:2016.
Hva ble funnet:

Følgende kan bidra til å minske mengden mat som kastes:

  • Felles nordiske regler for kjøletemperaturer i butikk.
  • Kun bruk av merkingen «siste forbruksdag» for risikoprodukter.
  • Bedre veiledning til forbrukerne.
  • Bedre veiledning om holdbarhetsmerking for produsenter og forhandlere.

Les rapporten: Food waste and date labelling: Issues affecting the durability (Norden.org)

Fant du det du lette etter?