Kunngjøring

Utbrudd av Enterohaemorrhagisk E. coli (EHEC-infeksjon)

Publisert 06.09.2019     Sist endret 19.09.2019

Folkehelseinstituttet, Mattilsynet, Veterinærinstituttet og flere kommuneoverleger jobber med utbruddsetterforskning etter at Folkehelseinstituttet i august fant samme variant av bakterien Enterohaemorrhagisk E. coli (EHEC) hos fem personer, og det er mulig at prøver fra ytterligere to personer kan ha samme variant. Pasientene er bosatt i forskjellige fylker.

Folkehelseinstituttet samarbeider med kommunehelsetjenesten, Mattilsynet og Veterinærinstituttet for å kartlegge om pasientene kan ha felles smittekilde. Det er gjennomført intervjuer med pasientene og gjennomført tilsyn av serveringssteder og institusjoner for å avdekke mulig smittekilde.

- Etterforskningsarbeid kan være komplisert og ta tid, og i mange saker vil man ikke klare å finne smittekilden eller å avklare om det dreier seg om en felles kilde, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

DNA-profilen til bakteriene i dette utbruddet er ikke tidligere sett i Norge. Folkehelseinstituttet har tatt kontakt med internasjonale samarbeidspartnere for å undersøke om andre har sett denne bakterievarianten.

Les mer om utbruddet på Folkehelseinstituttets hjemmeside.

Fant du det du lette etter?