Risikovurdering

Revens dvergbendelorm kan komme til Norge

Publisert 29.11.2012     Sist endret 09.09.2019

Det er sannsynlig at Norge vil få sine første tilfeller av revens dvergbendelorm i løpet av ti år. Det viser en risikovurdering gjort av Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM). Bendelormen er ufarlig for hunder og katter, men kan forårsake svært alvorlig sykdom hos mennesker. En enkel ormekur kan hindre at smitte kommer til landet. Det er lovpålagt for alle som reiser med hund og katt å sørge for at dyret får riktig behandling mot dvergbendelorm.

Dvergbendelorm er en parasitt som kan smitte fra dyr til mennesker. Den er ufarlig for dyr, men kan i verste fall være dødelig for mennesker. Sykdommen har foreløpig ikke kommet til Norge men ble for første gang påvist på rev i Sverige i desember 2010. Sykdommen er utbredt i mange områder i Europa, og forekomsten er økende, samtidig som den sprer seg til nye områder. VKM mener at dvergbendelorm mest sannsynlig kan bli importert med dyr som krysser grensen mellom Norge og Sverige. Reising med kjæledyr er også en smittekilde.

- Det mest forebyggende tiltaket mot denne alvorlige sykdommen er at alle som skal reise med hund og katt behandler dyrene før reisen. Slik behandling er lovpålagt, sier Solfrid Åmdal, seksjonssjef i Mattilsynet.

Alle kjæledyr skal ha ormekur

Alle hunder og katter som kommer til Norge skal være behandlet mot revens dvergbendelorm, uansett hvilket land dyrene har oppholdt seg i. Dette innebærer at også alle som tar med seg kjæledyret sitt på en kort tur over svenskegrensen skal sørge for at dyret er behandlet mot dvergbendelorm før det innføres tilbake til Norge. Behandlingen er enkel, ormekuren fås reseptfritt på apoteket og kan gis av dyreeier. Ved innførsel av hund og katt fra Sverige, må dyreeier kunne dokumentere at dyret er behandlet på et egenerklæringsskjema, dette kan lastes ned fra Mattilsynets nettsider, se lenke til høyre. For dyr som kommer til Norge fra alle andre land må behandlingen attesteres av veterinær i et kjæledyrpass eller en veterinærattest. Kravet gjelder ikke for hunder som kommer direkte fra Finland.

Hvordan smitter revens dvergbendelorm?

Revens dvergbendelorm lever som parasitt i tarmen til rovdyr og produserer egg som skilles ut med avføringen til vertsdyret. Smitten kan eventuelt overføres via forurenset drikkevann og mat som frukt og grønnsaker. Den kan også overføres via infiserte dyr som hunder og rev.

- VKM ser det imidlertid som usannsynlig at dvergbendelorm kan bli importert med forurensede produkter som bær, frukt og sopp, sier Åmdal.

Det går normalt 10 til 15 år før smittede mennesker får symptomer på sykdommen, kalt ekinokokkose. Behandlingen er lang, kanskje livsvarig. Sykdommen kan være dødelig. Solfrid Åmdal vil likevel understreke at sykdommen er sjelden å finne hos mennesker,

- Selv i land hvor parasitten er sterkt utbredt, forårsaker den forholdsvis sjelden sykdom hos mennesker.

Norske tradisjoner gir økt smitterisiko

Risikovurdering har Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) utarbeidet på eget initiativ, etter at det er påvist dvergbendelorm i fire rødrever i Sør-Sverige. VMK mener at den norske befolkningen kan bli utsatt for større smittepress enn i andre europeiske land på grunn av våre tradisjoner med jakt, bærplukking og andre utendørsaktiviteter.

- Dette viser hvor viktig det er at reisende med kjæledyr behandler mot sykdommen før reise slik at man gjør det man kan for å forhindre at sykdommen blir innført til Norge, avslutter Åmdal.

Veterinærinstituttet: Fakta om revens dvergbendelmark (echinococcus multilocularis)

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM): Vurdering av risiko for import av revens dvergbendelorm til fastlands-Norge og helseeffekter for befolkningen 

Folkehelseinstituttet (FHI): Ekinokokkose 

Fant du det du lette etter?

Kontaktinformasjon

Solfrid Åmdal, seksjonssjef, landdyr og dyrehelsepersonell, hovedkontoret


Kontaktinformasjon

Solfrid Åmdal, seksjonssjef, landdyr og dyrehelsepersonell, hovedkontoret