Forslaget om endring og retting av vedlegg III til forordning (EF) nr. 853/2004 er særlig knyttet til fiskerivarer, egg og visse høyraffinerte produkter. Forslaget om endring av forordning (EU) 2019/624 knytter seg til visse muslinger.
Endringene omhandler i hovedsak:
- Innføring av superkjøling - en prosess der temperaturen på fersk fiskerivare senkes til mellom det opprinnelige frysepunktet for fisken og ca. 1–2 °C lavere.
- Innføring av bruk av fiskekar under transport (trelags polyetylenbeholdere fylt med vann og is som brukes til transport av hel og sløyd ferske fiskevarer)
- Holdbarhetsmerking og omsetning av konsumegg - skal leveres til forbrukeren innen en maksimumsgrense på 28 dager etter legging.
- Korrigering av tekst slik at klassifiseringsunntaket ikke bare gjelder sjøpølse (Holothuroidea), men for alle pigghuder (Echinoderms)
Forslaget, forordning (EU) 2022/2258 av 9. september 2022, ble publisert i Official journal (EUR-lex) (den 18. november og trer i kraft i EU den 8. desember. Forslaget kan forventes implementert i norsk regelverk i løpet av våren 2023.
Gangen i arbeidet er beskrevet i tidslinjen under, og den svarte boksen viser hvor vi er i prosessen.