Til hovedinnhold
Søk

Nettbasert kurs for fornying av plantevernmiddelautorisasjon

Hvis du skal fornye autorisasjonen din, kan du ta et nettbasert kurs. Både kurs og eksamen gjennomføres hjemme, på egen pc eller nettbrett.

Publisert

Det er utarbeidet spesialtilpasset kursmateriell innen fagområdene korn, fôrvekster og grøntanlegg, men du kan fornye godkjenningen din ved hjelp av e-læringskurset selv om du produserer for eksempel grønnsaker. Teorien som gjennomgås er den samme, men eksemplene som benyttes i e-læringskurset er tilpasset korn, fôrvekster og grøntanlegg. Velg i så fall den spesialiseringen som passer best til din produksjon. Spesialiseringene «korn» og «fôr» har fokus på åkersprøyter, mens spesialiseringen «grøntanlegg» har fokus på ryggsprøyter.

Hvis du ikke ønsker å ta nettbasert kurs for å fornye godkjenningen din, kan du ta kontakt med Statsforvalterens landbruksavdeling i ditt fylke. De har oversikt over når det er tradisjonelle klasseromskurs. 

Vær oppmerksom på at det ikke er nok å gjennomføre autorisasjonskurset og bestå eksamen for å få kjøpt plantevernmidler som er beregnet for yrkesbruk. Du må også være berettiget autorisasjon i ditt yrke.

Du trenger ikke å fornye autorisasjonsbeviset så snart det har gått ut på dato. Fristen for å fornye autorisasjonen er innen du skal kjøpe/bruke plantevernmidler neste gang. 

Husk at du må kontakte landbruksforvaltningen i kommunen for å få autorisasjonsbeviset etter bestått eksamen. 

Praktisk informasjon om kurset  

Kursavgift og angrerett 

Det nettbaserte autorisasjonskurset koster 950 kroner. Kursavgiften gjelder tilgang til selve nettkurset og inkluderer både teori, arbeidsoppgaver og eksamen. Betalingen skjer direkte i nettkurset i forbindelse med påmelding. Det er kun mulig å betale med kort. Det sendes ikke faktura til den enkelte virksomhet. Du får en betalingsbekreftelse på e-post etter at du har meldt deg på. Husk å sjekke søppelposten din hvis du ikke finner bekreftelsen. 

Dersom du har betalt, men likevel ikke skulle ønske å delta på kurset kan du innen 14 dager fra påmelding benytte deg av angreretten din. Bruk dette angreskjemaet. Utfylt skjema sendes autorisasjonskurs@mattilsynet.no.

Innlogging og gjennomføring 

Innlogging til kurset skjer via ID-porten. Det betyr at du må ha din elektroniske ID (som MinID eller BankID) tilgjengelig når du skal logge inn. Hvis det er første gang du skal bruke elektronisk ID, må du registrere deg som bruker før du kan logge inn og gjennomføre autorisasjonskurset. Det kan du gjøre på Difis nettside.  

Gjennomsnittlig tidsbruk er estimert til 6-7 timer for gjennomføring av kurset. Gjennomføringstiden vil imidlertid kunne bli lenger dersom du har en internettlinje med liten kapasitet, eller du ikke er godt kjent med navigering på internett. Eksamen er tilgjengelig i 1 ½ time for ordinært kurs og 2 timer for deg som har krav på utvidet eksamenstid. 

Logg deg inn, meld deg på og gjennomfør kurset

Teknisk veiledning 

Mattilsynet anbefaler at du leser igjennom veiledningen om hvordan kurset, kapitteltesten og eksamen fungerer før du starter kurset. 

Nyttig kursmateriell til bruk i etterkant av kurset 

Plantevernmidler – godkjenning og bruk 

Sprøyteteknikk