Til hovedinnhold

Forhåndsvurdering

Som importør er du ansvarlig for at matvarene du importerer er trygge og at reglene som gjelder for dine varer og virksomhet er fulgt. Du må derfor ha rutiner som sikrer at matvarene er tillatt å omsette i Norge.

Publisert

Forhåndsvurdering inngår i trinn 1 ved innføring av et HACCP-basert internkontrollsystem.

Eksempler på punkter som du må vurdere før du tar inn matvaren er:

  • Hvilke regler (forskrifter/lover) gjelder for min vare?
  • Finnes det importrestriksjoner på varen?
  • Er det krav om grensekontroll før varen tas inn på eget lager?
  • Kreves det helsesertifikater eller analysesertifikater ved import?
  • Er leverandøren pålitelig og tar de analyser for å kontrollere at kvaliteten er som avtalt?
  • Er merkingen korrekt eller må det gjøres endringer? Merkingen skal være på norsk eller et språk som i stavemåte ligner norsk når varen selges til forbruker eller storhusholdning. Merkingens formål er å gi forbrukerne tilstrekkelig og korrekt informasjon. Den skal ikke villede forbrukerne. Les mer om merking av mat og om ernærings- og helsepåstander.
  • Hvilke farer kan det være i forbindelse med import av denne matvaren? Eksempler: Sykdomsfremkallende mikroorganismer (f.eks. Salmonella, Escherichiae coli og Norovirus), ulovlige tilsetningsstoffer, rester av plantevernmidler, ulovlig innhold av genmodifiserte organismer (GMO), innhold av fremmedstoffer (f.eks. tungmetaller, mykotoksiner og legemiddelrester)
  • Bør det utarbeides en plan for å ta ut prøver av varen? I så fall hva bør varen analyserer for, hvor ofte og når på året.
  • Er det særskilt risiko knyttet til produksjons- eller opprinnelseslandet? Det kan for eksempel være andre dyrkingsbetingelser og produksjonsmetoder som kan gi økt risiko for tilstedeværelse av smittestoffer og fremmedstoffer. 

I tillegg til rutiner som beskriver hvordan du gjennomfører forhåndsvurdering av matvarene du tar inn, må du kunne dokumentere at den er gjennomført.

Se eksempel på skjema for bruk til forhåndsvurdering av vare (DOC)