Til hovedinnhold
Klagesak

Oppdrettsfisk må feilrettes før den sendes ut av landet

Selv om økt mengde produksjonsfisk har ført til kapasitetsutfordringer med å feilrette fisken innenlands, er ikke dette grunn nok til å kunne dispensere fra utførselsforbudet av slik fisk.   

  

Publisert
Avgjort dato
Saksnummer
2024/37982
Resultat
Ikke medhold

Bakgrunn

Virksomheten beskrev utfordringer med å håndtere økte mengder med produksjonsfisk (fisk med sår, misdannelser, grove behandlingsfeil eller indre kvalitetsfeil). Selv med doble skift ved alle interne fabrikker hadde de ikke mulighet for å feilrette fisken innenlands slik kravet i Forskrift om kvalitet på fisk og fiskevarer (fiskekvalitetsforskriften) § 17 krever. Virksomheten søkte derfor om dispensasjon for å frakte produksjonsfisken til sine egne fabrikker i utlandet for feilretting før den gikk videre til forbrukere. 

Vurdering

Fiskekvalitetsforskriften skal fremme god kvalitet på fisk og fiskevarer til forbruker, fremme og beskytte omdømmet av norsk oppdrettsfisk og bidra til markedsadgang for norsk fisk og fiskevarer i utlandet. Sortering og feilretting av oppdrettsfisk innenlands skal sikre at produksjonsfisk ikke kommer på markedet for humant konsum. 

Fiskekvalitetsforskriften § 39 åpner for at Mattilsynet i særlige tilfeller kan dispensere fra bestemmelsene i forskriften. 

Det er en streng praksis for dispensasjon fra § 17. Bakgrunnen for dette er at enhver dispensasjon vil innebære en risiko for å undergrave formålet bak regelverket. 

Dispensasjoner innebærer at enkeltvirksomheter får fritak fra regelverket som resten av næringen blir forventet å overholde, og dispensasjoner skal ikke gi uberettigete konkurransefortrinn. Derfor kan dispensasjoner kun innvilges i situasjoner som er vanskelig å forutsi og planlegge for, og som er utenfor oppdretternes kontroll. 

Andelen produksjonsfisk har økt jevnt siden målingene startet i 2018. At det kom en videre økning fra 2023 til 2024 var en situasjon som ikke bare var mulig å forutse, men er innenfor det som et selskap må ta høyde for i sin produksjon. 

I denne saken mener Mattilsynet at virksomheten havnet i en situasjon som det ikke var særlig vanskelig å forutsi og planlegge for. Virksomheten kunne ha iverksatt tiltak som var innenfor deres kontroll for å redusere mengden produksjonsfisk, eller økt innenlands kapasitet for feilretting og frysing av fisk. 

Konklusjon

Da denne saken ikke var et «særlig tilfelle», hadde ikke Mattilsynet adgangen til å innvilge søknad om dispensasjon. Virksomheten fikk ikke medhold i sin klage.

Du kan be om innsyn i saken via einnsyn 2024/37982

Regelverk

Matloven - matl

Forskrift om kvalitet på fisk og fiskevarer