Til hovedinnhold

Vær obs på soppsykdommen rødbandsyke på furu

Rødbandsjuke (Mycosphaerella pini / Dothistroma septosporum) er en soppsykdom som fins i Norge og som kan gjøre stor skade på furu. 

Publisert

Rødbandsyke på furu ble første gang påvist i 2009, og vi vet at den er funnet i Troms, Hedmark, Buskerud og Telemark. Den er antakelig mer utbredt i Norge enn det vi har kunnskap om i dag. Ifølge NIBIO er sykdommen utbredt i Sverige.

Spres med fuktig vær og plantemateriale

Skadegjøreren spres med vind, spesielt under fuktige forhold. Fordi den kan gjøre stor skade på furu, blir den regulert både i Norge og i EU sitt plantehelseregelverk.

Viktig i mottakskontrollen

Det foregår stor import av furuplanter, og alle må være ekstra oppmerksom på symptomer på denne skadegjøreren når man foretar mottakskontroll.  Importører har plikt til å ta mottakskontroll av importerte planter, og å si ifra til Mattilsynet ved mistanke om smitte av regulerte skadegjørere. I slike tilfeller må dere ikke melde sendingen for ankommet i Mattilsynets skjematjeneste.

Det er viktig å gjøre tiltak for å ivareta en så god skoghelse som mulig. Det er importør sitt ansvar å foreta den fysiske kontrollen av plantene, og dermed er det dere som kan oppdage dette først.

Kan ha store konsekvenser

Funn av rødbandsyke i planteskoler kan få store konsekvenser for norsk produksjon, utvikling og tilgang på norsk materiale av furu, samt for eksport av furu.

Alle som produserer og omsetter furu har også et ansvar for å ikke spre skadegjøreren i Norge. Dette vil også gjelde ved flytting av planter til frøplantasjer. Man må ha rutiner for å kontrollere plantene for symptomer på rødbandsjuke i vekstsesongen, som en del av internkontrollsystemet for plantehelse (§9 Internkontroll). Ta kontakt med Mattilsynet ved mistanke.

Aktuell forskrift

Det er ikke lov å innføre og spre rødbandsjuke på furu i Norge (jf. §4 b) vedlegg 2, pkt.9 i forskrift om plantehelse.

Regelverk

Forskrift om plantehelse