Til hovedinnhold

Aroma

Aromaer tilfører eller endrer smak og lukt i mat. De tilsettes i forholdsvis små mengder, og forbrukeren får vanligvis lite av disse stoffene i seg.

Publisert

Innhold på denne siden

  1. Aromastoffer - Definisjoner
  2. EU-liste over aromastoffer (unionsliste)
  3. Aromastoffer med bruksbegrensninger
  4. Merking av aromaer
  5. Røykaroma

Det er kun de aromastoffene som er oppført på EU-listen som kan brukes i eller på mat. Enkle konsentrater av for eksempel kaffe, appelsiner og tilsvarende, som kommer fra vanlig mat, skal likevel ikke godkjennes eller oppføres på listen før bruk.

Aromaer blir delt inn i ulike typer:

  • aromastoffer (kjemisk stoff med aromagivende egenskaper)
  • aromapreparater
  • reaksjonsaromaer
  • røykaromaer
  • aromaforløpere
  • andre aromaer

En aroma er ofte satt sammen av 10–100 aromastoffer eller aromapreparater. Det er blandingsforholdet mellom de enkelte stoffer eller preparater som gir en spesiell smak eller lukt. Røykaroma er regulert i egne regler.