På disse sidene finner du råd og informasjon om godt smittevern til norske produsenter av frukt, bær, grønnsaker og potet. Hvis du er i tvil om rådene, er det helsemyndighetenes smittevernregler som gjelder.
Infection control in production of fruits, berries, vegetables and potatoes
- Arbeidsgiver må risikovurdere arbeidsmiljøet og smitte
- Ansatte må få informasjon og opplæring
- Hvordan kan smitte forebygges?
- Personer som kan møte på arbeid
- Personer som skal i karantene selv om de ikke er covid-19-syke (reise og nærkontakt)
- Syke personer skal ikke være på arbeid (hjemmekarantene/isolasjon)
- God hånd- og hostehygiene reduserer smitte
- Godt renhold
- Redusert kontakt mellom personer i grøntproduksjon
- Inndeling i arbeidslag for å begrense smitte
- Krav til innkvartering av arbeidstakere
- Arbeidsgiveren må ha isolasjonsbolig og sykerom
- Opphold i fellesarealer (spiserom, garderobe, toalett m.v.)
- Transport til og fra arbeidssted / internt på arbeidsplassen
- Trygg mat - krav til grøntprodusenter
- Ekstra smitteverntiltak for arbeidstakere i risikogrupper
- Sjekkliste
- Nyttige lenker
Innholdet er laget av Mattilsynet, Arbeidstilsynet, Stiftelsen Matmerk og Fylkesmannen i Vestland (med faglige innspill fra Fylkesmennene i resten av landet). Det er tatt utgangspunkt i mal for veiledere publisert av Folkehelseinstituttet (FHI) 28.04.2020, og veilederen har vært på en kort høring hos FHI og i Bondelagets arbeidsgruppe for grøntproduksjon.
Hvis du har konkrete spørsmål om
- smittevern – ta kontakt med kommunehelsetjenesten
- innkvartering eller arbeidsmiljø – ta kontakt med Arbeidstilsynet
- næringsmiddeltrygghet – kontakt oss
Endringslogg:
21.08 |
Gjennomgått innhold og sjekket at det er oppdatert. |
02.07 |
Lagt inn smittevernveileder versjon 3.0. Nytt i den er:
|