Smittevern i produksjon av frukt, bær, grønnsaker og potet

Publisert 14.05.2020     Sist endret 05.06.2020

For å hindre spredning av koronaviruset (SARS-CoV-2), som gir sykdommen covid-19, stilles det ekstra strenge krav til smittevern hos ansatte og i befolkningen generelt.

På disse sidene finner du råd og informasjon om godt smittevern til norske produsenter av frukt, bær, grønnsaker og potet. Hvis du er i tvil om rådene, er det helsemyndighetenes smittevernregler som gjelder.

Last ned hele smittevernveilederen for produksjon av frukt, bær, grønnsaker og potet (PDF)

Arbeidsgiver må risikovurdere arbeidsmiljøet og smitte

Ansatte må få informasjon og opplæring

Hvordan kan smitte forebygges?

Personer som kan møte på arbeid

Personer som skal i karantene selv om de ikke er covid-19-syke (reise og nærkontakt)

Syke personer skal ikke være på arbeid (hjemmekarantene/isolasjon)

God hånd- og hostehygiene reduserer smitte

Godt renhold

Redusert kontakt mellom personer i grøntproduksjon

Inndeling i arbeidslag for å begrense smitte

Krav til innkvartering av arbeidstakere

Arbeidsgiveren må ha isolasjonsbolig og sykerom

Opphold i fellesarealer (spiserom, garderobe, toalett m.v.)

Transport til og fra arbeidssted / internt på arbeidsplassen

Trygg mat - krav til grøntprodusenter

Ekstra smitteverntiltak for arbeidstakere i risikogrupper

Sjekkliste 

Nyttige lenker 

Innholdet er laget av Mattilsynet, Arbeidstilsynet, Stiftelsen Matmerk og Fylkesmannen i Vestland (med faglige innspill fra Fylkesmennene i resten av landet). Det er tatt utgangspunkt i mal for veiledere publisert av Folkehelseinstituttet (FHI) 28.04.2020, og veilederen har vært på en kort høring hos FHI og i Bondelagets arbeidsgruppe for grøntproduksjon.

Hvis du har konkrete spørsmål om

  • smittevern – ta kontakt med kommunehelsetjenesten
  • innkvartering eller arbeidsmiljø – ta kontakt med Arbeidstilsynet
  • næringsmiddeltrygghet – ta kontakt med Mattilsynet.

 

Fant du det du lette etter?