Mattilsynet har sammen med andre myndigheter laget en veileder med råd og informasjon om godt smittevern til norske produsenter av frukt, bær, grønnsaker og potet for å hindre spredning av koronaviruset (SARS-CoV-19). Veilederen skal bidra til at
- dine arbeidstakere holder seg friske
- du opprettholder matproduksjonen
- maten du produserer er trygg
Alle som på en eller annen måte er involvert i norsk grøntproduksjon vil finne relevant stoff i veilederen. Veilederen er ikke rettslig bindende. Hvis du er i tvil om rådene, er det helsemyndighetenes smittevernregler som gjelder.
English version (4.0):
Veilederen gir råd og informasjon om:
- Risikovurdering av arbeidsmiljøet og smitte
- Krav om informasjon til ansatte og opplæring
- Innreise til Norge (testkrav og innreisekarantene)
- Hvordan smitte kan forebygges
- Personer som kan møte på arbeid
- Personer som skal i karantene selv om de ikke er covid-19-syke (reise og nærkontakt)
- Syke personer (hjemmekarantene/isolasjon)
- God hånd- og hostehygiene for å reduserer smitte
- Godt renhold
- Redusert kontakt mellom personer i grøntproduksjon
- Inndeling i arbeidslag for å begrense smitte
- Krav til innkvartering av arbeidstakere
- Isolasjonsbolig og sykerom
- Opphold i fellesarealer (spiserom, garderobe, toalett m.v.)
- Transport til og fra arbeidssted / internt på arbeidsplassen
- Trygg mat
- Ekstra smitteverntiltak for arbeidstakere i risikogrupper
- Sjekkliste
.
Innholdet i veilederen er laget av Mattilsynet, Arbeidstilsynet, Stiftelsen Matmerk og Fylkesmannen i Vestland (med faglige innspill fra Fylkesmennene i resten av landet). Det er tatt utgangspunkt i mal for veiledere publisert av Folkehelseinstituttet (FHI) 28.04.2020, og første versjon av veilederen var på en kort høring hos FHI og i Bondelagets arbeidsgruppe for grøntproduksjon.
Hvis du har konkrete spørsmål om
- smittevern – ta kontakt med kommunehelsetjenesten
- innkvartering eller arbeidsmiljø – ta kontakt med Arbeidstilsynet
- næringsmiddeltrygghet – kontakt oss
Endringslogg:
16.04.21 |
Lagt inn smittevernveileder versjon 5.0. Nytt i den er:
|
05.02.21 |
|
02.07.20 |
Lagt inn smittevernveileder versjon 3.0. Nytt i den er:
|