Hvordan smitter koronavirus?
Sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person, på tre måter:
- Primært gjennom luften ved at den syke nyser eller hoster slik at viruset pustes inn eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn hos personer som står i nærheten.
- Ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene og overfører det ved kontakt med andre som igjen via hendene bringer det i kontakt med slimhinner i øyne, nese eller munn.
- Ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar, gjenstander eller kontaktflater (for eksempel dørhåndtak, tastatur, telefon og lignende) gjennom nys/host eller ved at den syke eller andre har hatt viruset på hendene og andre kommer i kontakt med gjenstanden/flaten.
Det er ingen kjente tilfeller av smitte via kontaminert mat, importert mat eller emballasje. Det er ingen mistanke om at kjæledyr eller husdyr kan utgjøre en smittekilde.
I følge Folkehelseinstituttet er det ikke sikkert hvor lenge viruset overlever på overflater, men forsking tyder på at det kan overleve fra få timer til flere dager. Dette vil variere med type overflate, temperatur, sollys og luftfuktighet.
Det er ingenting som tyder på at koronavirus smitter via mat og drikkevann.
Selv om det ikke er noen kjente tilfeller av at viruset smitter via , anbefaler Mattilsynet at alle virksomheter følger de generelle hygienerådene som til enhver tid gjelder ved produksjon av mat.
Egne regler og anbefalinger gjelder for personer som mistenker at de er syke eller har fått påvist smitte. Se informasjon hos Helsenorge: Råd generelt, i karantene eller isolasjon.
Ansatte i jordbruket
- Smittevern i produksjon av frukt, bær, grønnsaker og potet
- Hva utenlandske sesongarbeidere kan gjøre de første 10 dagene
- Informasjon til kritiske samfunnsfunksjoner
Spørsmål og svar
- Kan bønder gjøre våronn, plante grønnsaker og utføre andre oppgaver gjennom vekstsesongen selv om de er i karantene?
- Kan man spre koronasmitte ved profesjonell matproduksjon?
Salg
- Er matsalg som REKO-ring, torgsalg av frukt og grønt, foodtrucks, isbil o.l. tillatt og trygt?
- Kan koronavirus smitte via matemballasje?
- Kan koronaviruset smitte via mat uten emballasje, for eksempel frukt og grønt?
Endringslogg
Dato | Hva |
24.09 | Det midlertidigige unntaket fra krav om papirsertifikat ved import av planter er utvidet fra 1. oktober til 1. februar 2021. |
24.08 | Sjekket at innholdet er korrekt. |