Spørsmål og svar

Hvordan kan jeg servere mat trygt i selskaper hjemme hos meg selv?

Publisert 13.05.2020     Sist endret 26.10.2021

Der smittevernreglene tillater det, er det mange som ønsker å invitere venner og familie hjem til seg for å markere feire bursdager eller bare for å ha det fint sammen. Men kan du servere mat på en trygg måte i slike lag?

Det går helt fint hvis du planlegger og tenker gjennom hvordan du skal gjennomføre de praktiske delene.

Det aller viktigste er at gjestene kan holde god avstand til hverandre under hele selskapet. Tilpass derfor antall inviterte etter plassen du har. Husk at det kan være både nasjonale og lokale bestemmelser som begrenser hvor mange gjester du kan ha. Les mer om dette hos Helsedirektoratet.

Før du tilbereder maten bør du vaske hendene grundig, og følge de generelle hygienerådene om hvordan du forhindrer smitte og om god kjøkkenhygiene.

Du må være frisk når du lager mat til andre. Hvis du har symptomer på influensa, halsinfeksjon, magesyke eller betente sår på hendene, kan du ikke lage mat til andre.

 

Det er en fordel om det er serveringsbestikk i skåler, også for snacks og godteri. Om mulig kan man også fordele potetgull og liknende i flere små skåler, slik at de som bor sammen til daglig har felles skål.

Minn også gjestene dine om at det er god vane å alltid vaske hendene før de skal spise. Det kan også lønne seg å ha desinfeksjonsmiddel lett tilgjengelig, slik at hygienen kan opprettholdes under hele selskapet.

Lykke til!

Fant du det du lette etter?