Spørsmål og svar

Kan jeg smitte andre med koronavirus ved å lage mat når jeg er syk?

Publisert 18.03.2020     Sist endret 20.04.2021

I følge Folkehelseinstituttet er det ingenting som tyder på at koronavirus smitter via mat. Du bør imidlertid ikke lage mat til andre dersom du har magesjuke, influensasymtomer eller betente sår på hendene.

Smittemåte

Hvordan smitter koronavirus?

Sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person, på tre måter:

  1. Primært gjennom luften ved at den syke nyser eller hoster slik at viruset pustes inn eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn hos personer som står i nærheten.
  2. Ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene og overfører det ved kontakt med andre som igjen via hendene bringer det i kontakt med slimhinner i øyne, nese eller munn.
  3. Ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar, gjenstander eller kontaktflater (for eksempel dørhåndtak, tastatur, telefon og lignende) gjennom nys/host eller ved at den syke eller andre har hatt viruset på hendene og andre kommer i kontakt med gjenstanden/flaten.

Det er ingen kjente tilfeller av smitte via kontaminert mat, importert mat eller emballasje. Det er ingen mistanke om at kjæledyr eller husdyr kan utgjøre en smittekilde.

I følge Folkehelseinstituttet er det ikke sikkert hvor lenge viruset overlever på overflater, men forsking tyder på at det kan overleve fra få timer til flere dager. Dette vil variere med type overflate, temperatur, sollys og luftfuktighet.

Se Folkehelseinstituttet: Fakta om koronavirus - Smittemåte

Husk god håndhygiene

Du bør alltid vaske hendene før du lager mat, etter at du har pusset nesen og etter toalettbesøk. Bruk såpe og rennende, lunkent vann. Følg som vanlig rådene for god kjøkkenhygiene.

Merk at Helsenorge har regler for deg som er isolert og bor sammen med andre: Helsenorge: Råd generelt, i karantene eller isolasjon.

Fant du det du lette etter?