Les de generelle rådene til næringsmiddelvirksomheter om koronavirus før du leser videre.
Styrk renholdet av berøringspunkter
Hvordan skal vi håndtere varer uten emballasje?
I butikker frambys det ofte et utvalg av matvarer som ikke er emballert, for eksempel bakervarer, frukt og grønt og godteri. Butikker og serveringssteder har alltid et selvstendig ansvar for at salget foregår på en hygienisk måte.
Smitte via uemballerte matvarer er lite sannsynlig, hvis du følger de generelle hygienerådene. Koronavirus smitter hovedsakelig ved dråpesmitte fra luftveiene hos en smittet person, eller ved direkte eller indirekte kontakt.
Mattilsynet har likevel noen anbefalinger for å forebygge smitte med koronavirus:
-
Ha god plass rundt hyller for selvbetjening av uemballerte varer, slik at kundene har mulighet til å holde avstand til hverandre.
-
Ved demonstrasjoner og smaksprøver, må man unngå at folk står tett sammen. Det er også viktig å fokusere på hygienen under tilberedning og frembud av næringsmidler.
Får dere spørsmål fra kundene? Se
- Er matsalg som REKO-ring, torgsalg, foodtrucks, isbil o.l. trygt?
- Kan koronaviruset smitte via mat uten emballasje, for eksempel smågodt, bakervarer, frukt og grønt?
Spesielt for serveringssteder
- Kan serveringssteder holde åpent?
- Hvordan kan vi servere buffet på en trygg måte?
- Hvordan skal matservering i barnehagen foregå?
- Kan barer servere mat under koronautbruddet?
- Til serveringssteder som vil drive med take away og catering
Spesielt for dagligvarehandelen
- Kan vi selge smågodt i løsvekt?
- Hvem skal utføre tilsyn med smitteverntiltak i matbutikker?
- Helsedirektoratet: Butikker og kjøpesentre skal drives smittevernfaglig forsvarlig