Faktaartikkel

Til kantiner, serveringssteder og matbutikker om koronavirus

Publisert 06.03.2020     Sist endret 03.06.2020

Koronavirus smitter hovedsakelig ved dråpesmitte fra luftveiene hos en smittet person, eller ved direkte eller indirekte kontakt. Det er større sannsynlighet for smitte ved at man står tett i kø enn ved at man berører de samme kontaktpunktene.

Les de generelle rådene til næringsmiddelvirksomheter om koronavirus før du leser videre.

Alle serveringssteder og barer kan holde åpent

Hvordan skal vi håndtere berøringspunkter?

Hvordan skal vi håndtere varer uten emballasje?

I butikker frambys det ofte et utvalg av matvarer som ikke er emballert, for eksempel bakervarer, frukt og grønt og godteri. Butikker og serveringssteder har alltid et selvstendig ansvar for at salget foregår på en hygienisk måte.

Smitte via uemballerte matvarer er lite sannsynlig, hvis du følger de generelle hygienerådene. Koronavirus smitter hovedsakelig ved dråpesmitte fra luftveiene hos en smittet person, eller ved direkte eller indirekte kontakt.

Mattilsynet har likevel noen anbefalinger for å forebygge smitte med koronavirus:

  • Ha god plass rundt hyller for selvbetjening av uemballerte varer, slik at kundene har mulighet til å holde avstand til hverandre.

  • Ved demonstrasjoner og smaksprøver, må man unngå at folk står tett sammen. Det er også viktig å fokusere på hygienen under tilberedning og frembud av næringsmidler.

Får dere spørsmål fra kundene? Se

Tiltak for å unngå matsvinn

Spesielt for dagligvarehandelen

Spesielt for serveringssteder

Endringslogg

DatoHva
03.06Lagt inn endring om at alle serveringssteder kan holde åpent.
28.05Lagt inn endring om at demonstrasjoner og smaksprøver er tillatt, og at man ved slike må unngå at folk står tett sammen etc.
17.04Satt inn lenke til Hvordan skal matservering i barnehagen foregå når den åpner igjen?
Fant du det du lette etter?

Spørsmål og svar

Les mer



Spørsmål og svar

Les mer