Du skal varsle umiddelbart om listeførte eller nye sykdommer hos oppdrettsfisk og andre akvakulturdyr (f.eks. skjell)
Du har varslingsplikt dersom du jobber i oppdrettsselskap, i fiskehelsetjeneste, på Veterinærinstituttet, på Havforskningsinstituttet, andre laboratorier, ved slakteri, med transport av fisk og andre fartøy i kontakt med fisk.
Du skal varsle ved enhver grunn til mistanke om eller påvisning av en listeført sykdom eller ny smittsom sykdom hos oppdrettsfisk eller andre akvakulturdyr. All informasjon fra analyselaboratorium skal videreformidles i varselet som blir sendt til Mattilsynet.
Mattilsynet skal varsles dersom anamnesen gir grunn til mistanke om listeført sykdom. Er du driftsansvarlig og kjenner igjen symptomene på en listeført sykdom, som PD eller ILA, skal Mattilsynet varsles samtidig med at fiskehelsepersonell blir kontaktet for helsebesøk. Du varsler for sent dersom du venter til etter at prøver er tatt og positivt analysesvar foreligger.
Mistanke som oppstår på grunnlag av epidemiologisk kartlegging av kontakter og smitteveier med tilknytning til et sykdomstilfelle, inkluderes i begrepet «grunn til mistanke» og utløser varslingsplikt.
Det er strenge krav til varsling fra fagfolk med kompetanse innen fiskehelse og fiskevelferd, som dyrehelsepersonell, transportører av levende fisk, personell ved laboratorium, på oppdrettsanlegg og slakteri.
Dersom undersøkelser ved et laboratorium gir grunn til å mistenke listeført sykdom, har laboratoriet plikt til å varsle Mattilsynet.
Gjøres det nye funn som styrker mistanken om listeført sykdom eller som kan bidra til diagnose i et tilfelle som allerede er varslet, skal du varsle Mattilsynet på nytt. Det kan være en positiv PCR som blir styrket ved supplerende positive histopatologiske funn.