Du skal varsle om hendelser som gir dårlig velferd for oppdrettsfisk

Du har varslingsplikt dersom du jobber i oppdrettsselskap, i fiskehelsetjeneste, ved slakteri, med transport av fisk og andre fartøy i kontakt med fisk.

Mattilsynet skal varsles umiddelbart ved forhold som har medført alvorlige velferdsmessige konsekvenser for oppdrettsfisk, som sykdom, alvorlig dødelighetsepisode, skade eller svikt.

Du skal også varsle ved gradvis negativ påvirkning som etter hvert fører til dårlig fiskevelferd. Varslingsplikten gjelder ikke bare når fisk dør, men også når fisk blir alvorlig svekket, skadet eller på annen måte påkjent.

Krav til varsling om hendelser som påvirker velferden negativt, gjelder uavhengig av om årsaken er kjent. Antall fisk som er berørt er relevant, ikke bare prosentvis andel av fisken.

Varslingsplikt gjelder også fisk i slaktemerd.

Slik varsler du om velferdshendelser som skjer på lokalitet

Velferdshendelser meldes på Altinn gjennom skjemaet som heter "Varsel om velferdshendelse eller listeført sykdom".

Du finner skjemaet her:

Varsel om velferdshendelse eller listeført sykdom på fisk (altinn.no) 

Når du sender inn varselet, vil du motta kvittering og selskapet vil motta oppfølgingsbrev. Om du melder som oppdrettsselskap, vil selskapet motta både kvittering og oppfølgingsbrev. Velferdshendelser som skjer i slaktemerd skal også varsles på Altinn.

Ettersending av tilleggsinformasjon om allerede varslede velferdshendelser

Send e-post til Mattilsynets postmottak: postmottak@mattilsynet.no

og med kopi til de to varslingspostkassene:

For at de utfyllende opplysningene skal knyttes til rett hendelse, oppgis saksnummeret for hendelsen eller følgende opplysninger i emnefeltet på e-posten: Lokalitetsnavn, lokalitetsnummer og hvilken velferdshendelse det gjelder.

Slik varsler du om velferdshendelser som skjer under transport eller på slakteri

Send e-post til aktuelle varslingspostkasse i Mattilsynet:

Informer om følgende i e-posten:

  • Forhold som har påvirket velferden / antatt årsak til hendelsen.
  • Nummer og navn på lokalitet og oppdrettsselskap som fisken kommer fra.
  • Når hendelsen skjedde eller når den ble oppdaget.
  • Antall og fiskeart som er død eller skadet.
  • Hvordan situasjonen er på det tidspunkt varslingen sendes.
  • Navn, telefonnummer og e-postadresse til den som kan kontaktes om hendelsen.