Nyheter
Kunngjøringer
Risikovurdering: Handel med frossen melke fra oppdrettsfisk - risiko for smitteoverføring
På oppdrag fra Mattilsynet har VKM vurdert om smittsomme sykdommer kan følge med frossen melke, enten direkte fra stamfisken eller gjennom forurensning fra miljøet. Hva undersøkte VKM?Risiko forbundet med smitteoverføring ved han... Publisert 29.03.2019 | Sist endret 06.12.2019Analyser av saltinnhold i utvalgte matvarer i Norge 2014-2018
Havforskningsinstituttet har, på oppdrag fra Helsedirektoratet og Mattilsynet, utført analyser av salt i utvalgte matvarer. Formålet til prosjektet «Analyser av saltinnhold i utvalgte matvarer i Norge 2014-2018» var å fremskaffe a... Publisert 14.06.2019 | Sist endret 14.06.2023Rapport: Mattilsynets anbefaling om energidrikker
Mattilsynet anbefaler at flere tiltak kan gjennomføres parallelt og av ulike aktører. Hva var oppdraget?Å utrede ulike alternative tiltak for å beskytte barn og unge mot helseskader som følge av høyt konsum av energidrikker.Overle... Publisert 18.02.2019 | Sist endret 14.08.2023Analyser av per- og polyfluorerte alkylstoffer (PFAS) i matkontaktmaterialer 2017
Per- og polyfluorerte alkylstoffer (PFAS) brukes i papp- og papirprodukter som papptallerkener, bakepapir og muffinsformer for å gjøre produktene vann- og fettavstøtende. Mattilsynets undersøkelser viser at disse helseskadelige s... Publisert 27.06.2019 | Sist endret 20.10.2022Kartlegging av liten jordbærbladlus (Chaetosiphon fragaefolii) i jordbær 2018
Rapporten beskriver metodikk og resultater fra overvåkings- og kartleggingsprogram for liten jordbærbladlus (Chaetosiphon fragaefolii) i norsk jordbærproduksjon i 2018. Hensikten med programmet var, på grunnlag av stikkprøv... Publisert 27.05.2019 | Sist endret 27.05.2019Listeria monocytogenes i sushi - Vurdering av helseråd til gravide og andre utsette grupper
Mattilsynet bad Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) om risikovurderinga for å oppdatere råd og åtvaringar til gravide og andre utsette grupper. Listeriabakterien kan gje sjukdommen listeriose. Listeriose kan mellom anna over... Publisert 21.06.2019 | Sist endret 06.12.2019Overvåking av legemiddelrester og noen forurensende stoffer i animalsk mat og landdyr 2018
Rapporten beskriver gjennomføringen og resultatene fra overvåking av legemiddelrester og visse andre forurensninger i landdyr og animalsk mat i 2018. Formålet med overvåkingen har vært å sikre at bruken av veterinære legemidler er... Publisert 01.08.2019 | Sist endret 07.08.2019Miljøgifter i fisk 2019: Atlantisk kveite langs kysten av Trøndelag og Nordland
Dette er en oppfølging av 2016-kartleggingen, fordi det da ble fanget få kveiter i området nærmere kysten og i nærheten av Sklinnadjupet. Området ytre Sklinnadypet ble stengt for kveitefiske i 2017 pga. høye nivåer av kvikksølv og... Publisert 05.12.2019 | Sist endret 05.12.2019Status for drikkevannsområdet i landets kommuner
I juli 2019 fikk Mattilsynet i oppdrag av Helse- og omsorgsdepartementet å lage en oversikt over tilstanden på drikkevannsområdet i Norge. Hva undersøkte vi: Analyse av rådata fra private og offentlige vannforsyningssystemer, som ... Publisert 04.11.2019 | Sist endret 04.11.2019Forekomst av Campylobacter spp. hos kylling som er eldre enn 50 dager ved slaktetidspunkt
Mattilsynet gjennomførte fra 1. mai – 31. oktober 2018 en studie på forekomst av Campylobacter spp. hos kylling som slaktes når de er eldre enn 50 dager. Antallet prøver i undersøkelsen er for lavt til å kunne trekke omfattende ko... Publisert 25.09.2019 | Sist endret 27.09.2019Scenarioframstilling: Kvikksølveksponering fra fisk
For å få et bedre kunnskapsgrunnlag til å vurdere kvikksølveksponering fra fisk, ba Mattilsynet Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) om å lage en scenarioframstilling for inntak av fisk med forskjellige kvikksølvnivå, og en l... Publisert 05.04.2019 | Sist endret 06.12.2019Risikorangering av fremmedstoffer for overvåking i mat, drikke og kosttilskudd
Det er viktig at maten vi spiser ikke inneholder fremmedstoffer i mengder som gjør den helsefarlig. For å få et bedre kunnskapsgrunnlag har Mattilsynet bedt VKM om en risikorangering av fremmedstoffer i mat, drikke og kosttilskudd... Publisert 16.09.2019 | Sist endret 06.12.2019Nordisk kontroll av glutenfrie produkter
I prosjektet "Nordisk projekt om kontrol af glutenfri produkter” har Mattilsynet sammen med Fødevarestyrelsen i Danmark, Livsmedelsverket i Finland og Livsmedelsverket i Sverige ført tilsyn med glutenfrie produkter i de fire lande... Publisert 26.06.2019 | Sist endret 22.07.2019Rapport: Tilsyn med vannverkenes drift og kontroll av UV-anlegg i region øst 2018
Mattilsynet i Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold og Telemark har gjennomført tilsyn med UV-anlegg hos vannverk der UV-behandling blir benyttet til desinfeksjon av drikkevannet. Har vannverkene gode nok rutiner i denne delen av v... Publisert 15.01.2019 | Sist endret 15.03.2021Maritimt råstoff til produksjon av olje for humant konsum – rapport 2019
Mattilsynet ønsket å finne ut mer om marine oljer fra forskjellige råstoff bør renses før de kan selges til humant konsum. Bakgrunnen er at overvåkingsprogram viser at forskjellige råstoff og rensemetoder kan resultere i store for... Publisert 04.10.2019 | Sist endret 10.02.2020Plantehelserisiko knyttet til utvalgte Epitrix-arter
VKM (Vitenskapskomiteen for mattrygghet) har på oppdrag fra Mattilsynet gjennomført en risikovurdering av enkelte Epitrix-arter, en gruppe bladbiller som blant annet kan angripe potet. Konklusjonen er at risikoen for at billene vi... Publisert 18.12.2019 | Sist endret 23.06.2021Zoonotiske E. coli i norske kjøttvarer 2018
Det ble funnet Shiga toksin-produserende E. coli- STEC i to av 308 prøver. Hva undersøkte vi?308 prøver av norsk kjøtt- og karbonadedeig fra storfe.Tidsrom:Mattilsynet tok ut prøver i 2017. Analysene ble ferdige i 2018.Hva letter... Publisert 09.12.2019 | Sist endret 08.01.2020Overvåkings- og kartleggingsprogram: Pærebrann (Erwinia amylovora) i norske frukthager 2018
Formålet var å få kunnskap om smittestatus i nye eple- og pærefelt som er basert på importert plantemateriale, etter at det høsten 2015 ble åpnet for import av plantemateriale av kjernefrukt fra land hvor pærebrann forekommer. Pro... Publisert 02.05.2019 | Sist endret 02.05.2019Kartlegging av virus i jordbær 2017 og 2018
Rapporten beskriver metodikk og resultater fra overvåkings- og kartleggingsprogram i norsk jordbærproduksjon 2017 og 2018 for 4 plantevirus som kan spres med bladlus. Hensikten med programmet var, på grunnlag av stikkprøver hos ut... Publisert 27.05.2019 | Sist endret 27.05.2019Kartlegging av bakteriebladflekk på jordbær (Xanthomonas fragariae) 2018
Rapporten beskriver metodikk og resultater fra overvåkings- og kartleggingsprogram for bakteriebladflekk på jordbær (Xanthomonas fragariae) i norsk jordbærproduksjon 2018. Hensikten med programmet var, på grunnlag av stikkp... Publisert 27.05.2019 | Sist endret 27.05.2019
Vis meg kunngjøringer etter tema
Vis meg kunngjøringer etter dato