4. Offentlig kontroll

4.1 4.1 Organisering, metoder og system

Offentlig kontroll

Risikobasert planlegging av offentlig kontroll

Hovedkontoret oppdaterer årlig de faglige tilstandsbeskrivelsene som ligger til grunn for den offentlige kontrollen. 
Tilsynsdivisjonene planlegger sine kontroller iht. de årlige føringene, i tillegg til den konkrete risikoen som den enkelte virksomhet representerer ut fra historikk med hensyn til avvik og evne/vilje til å etterleve regelverket. Den offentlige kontrollen planlegges og organiseres ut fra hvor risikoen vurderes å være størst for negativ påvirkning av folkehelsen, plante-/fiske-/dyrehelse, fiske-/dyrevelferd, miljø, bedrageri og villedende praksis.

Obligatorisk offentlig kontroll

Noen kontrolloppgaver er obligatoriske og forskriftsfestet. Dette gjelder særlig kjøttkontrollen og kontroll av import av dyr, animalske produkter og enkelte andre produkter fra tredjeland. 

Smilefjestilsyn

Serveringssteder som er med i smilefjesordningen, skal ha offentlig kontroll etter en forskriftsfestet frekvens. I tillegg kan serveringsstedene be om ny offentlig kontroll etter at avvik som har medført dårlig vurdering, er rettet opp.

Planleggings- og prioriteringsprosessen

Styringen og prioriteringene på fagområdene skjer ut fra de årlig oppdaterte faglige tilstandsbeskrivelsene, utviklingstrender, resultatene fra overvåkningen samt andre forhold som kan ha betydning for Mattilsynets samfunnsoppdrag. Administrerende direktørs styring av særskilte forhold samt midler stilt til disposisjon til den enkelte avdeling/tilsynsdivisjon gis gjennom det årlige mål- og disponeringsskriv (MDS). Etterlevelsen av styringen følges opp etter hvert tertial. Hovedkontoret justerer og/eller presiserer styringen deretter i et supplerende MDS. 

Organisering av den offentlige kontrollen

Tilsynsdivisjonene gjennomfører offentlig kontroll med all aktivitet som er underlagt matloven, dyrevelferdsloven, dyrehelsepersonelloven og kosmetikkloven. 
Mattilsynet har veileder for den offentlige kontrollen som skal sikre etterlevelse av EUs kontrollforordning 2017/623. Se veilederen - Slik gjennomfører Mattilsynet offentlige kontroller. Mattilsynet bruker ulike kontrollmetoder for å verifisere regelverksetterlevelse hos tilsynsobjektene:

Inspeksjon

Inspeksjon gjøres i virksomheten for å vurdere om de etterlever regelverket, eller om et vareparti er forskriftsmessig. Inspektøren observerer lokaler og utstyr, eventuelt vareparti, og tilhørende dokumentasjon, snakker med driftsansvarlige og ser om det som sies stemmer overens med det som kan observeres. Hovedregelen er at inspeksjoner er uanmeldt. Tilsvarende gjelder om det er besetninger eller dyr som er gjenstand for inspeksjon.

Konsern- og kjedetilsyn

Hensikten med konsern- og kjedetilsyn er å:

  • Effektivisere vår offentlig kontroll ved å rette tilsynet og kommunikasjonen mot det sentrale leddet/hovedkontoret i konsern og gjennomføre verifiseringer i enkelte underenheter.
  • Oppnå en mer enhetlig offentlig kontroll og dialog med virksomhetene

Revisjon

Revisjoner er i utgangspunktet mer omfattende enn inspeksjoner, og det er primært systemene i virksomhetene som kontrolleres: hvorvidt de dekker regelkravene, og hvorvidt de fungerer og følges i praksis. Ved revisjoner varsles som regel virksomheten i forkant.

Dokumentkontroll

Dokumenter og registre kan alene også være kilde til informasjon om praksis hos tilsynsobjektene. Dokumentkontroll kan foregå uten at inspektøren er i virksomheten, for eksempel ved at dokumenter blir sendt inn til Mattilsynet, eller ved gjennomgang av registre og lignende på internett.

Prøvetaking

Inspektøren kan ta prøver i forbindelse med inspeksjon, revisjon og dokumentkontroll, samt kontrollprogrammer. Prøvetakeren må ha nødvendig kompetanse for å uføre prøvetakingen. Prøvene skal være representative for formålet, forseglet, korrekt merket og oppbevart på en forsvarlig måte.

Ved offentlig kontroll har virksomheten rett til at det tas tilstrekkelig prøvemengde slik at en ny analyse kan gjennomføres ved behov og når det er teknisk gjennomførbart, dvs. at prøven eller analytt må ikke endre seg. Prøvene sendes til et utpekt offisielt laboratorium for analyse.

Annen offentlig aktivitet

Veiledning

Det legges vekt på god dialog med næring og virksomheter. Det avholdes jevnlige møter med bransjeorganisasjonene. Veiledning er viktig, og spesielt knyttet til nyoppstartede virksomheter er dette prioriterte oppgaver.  

Overvåking

Dyre- og fiskesykdommer og enkelte trusler mot mattryggheten overvåkes. Grunnlaget kan være forpliktelser eller anbefalinger fra EU og/eller våre egne risikovurderinger. Planteskadegjørere overvåkes med grunnlag i våre egne risikovurderinger. 

Overvåkingsprogrammene gjennomføres i henhold til instruks som utarbeides av hovedkontoret etter råd fra kunnskapsstøtteinstitusjonene.

Deltagelse i kommunalt og regionalt planarbeid

Mattilsynet er høringsinstans og har innsigelsesrett i en rekke kommunale og regionale planprosesser. Det er drikkevanns- og akvakulturområdet som er mest sentralt.

4.2 4.2 Gjeldende prioriteringer

Hovedkontoret utformer en treårig plan for oppdrag. Treårig plan for oppdrag skal dekke alle fagområder iht. kontrollforordningen art. 1.2, og den offentlige kontrollen skal deles inn i risikokategorier, slik at ressursbruken kan styres mot de virksomhetene og de aktivitetene der effektene av kontrollen er størst.

Treårig plan for oppdrag oppdateres årlig, der det skal tas hensyn til:

  • Forekomsten av nye sykdommer, planteskadegjørere eller andre risikoer for menneskers eller dyrs helse, for plantehelsen eller dyrevelferden. For genmodifiserte organismer og plantevernmidler, også risikoer for miljøet. 
  • Resultatet av den offentlige kontrollen. 
  • Vitenskapelige funn. 
  • Resultatet av offentlig kontroll som de vedkommende myndighetene i en tredjestat har gjennomført i en medlemsstat. 
  • Hensyn til mulig kriminell aktivitet.

Flerårig kontrollplan danner grunnlag for planlegging av den offentlige kontrollen. Endelig beslutning for den offentlige kontrollen må ses i sammenheng med tilsynsdivisjonenes ressurser.