6. Kompetanseutvikling

Mattilsynet er en organisasjon i kontinuerlig utvikling. Dette gjøres i et bredt spekter av kompetanseutvikling på alle nivåer, fra lovpålagte sertifiseringskurs til hospitering og ulike former for kollegalæring. 

De fleste viktige felles kurstiltak organiseres og dokumenteres gjennom Mattilsynets læringsplattform. 

6.1 6.1 Sentrale kompetanseutviklingstiltak

Lovpålagte kurs

Behov for lovpålagte fagrettede kurs for inspektører skal følges opp fortløpende. Dette gjelder særlig:

  • Grensekontroll
    - grunnkurs grensekontroll
    - oppdateringskurs grensekontroll
  • Kjøttkontroll
    - oppgraderingskurs offentlige veterinærer (i kjøttkontrollen)
    - grunnopplæring teknikere
    - faglig oppdatering rødt kjøtt
    - faglig oppdatering hvitt kjøtt
  • Autorisasjon av vekstkontrollører og prøvetakere av såvarer
    - grunnopplæring
    - vedlikehold

Better training for safer food (BTSF)

Mattilsynets medarbeidere deltar regelmessig på EUs dybdekurs innenfor ulike temaer, kalt «Better Training for Safer Food». Disse medarbeiderne har ansvar for å dele det de

Tilsynsopplæring

Tilsynsopplæring skal sikre kompetanse i å gjennomføre offentlig kontroll og annen offentlig aktivitet:

  • Forvaltningsrett (forvaltningsloven, offentleglova) og virkemiddelbruk
  • Tilsynsmetodikk (inspeksjon, revisjon, prøvetaking og bestillerkompetanse)
  • Kommunikasjon på tilsyn

Fagrettede tiltak

Fagrettede tiltak gjennomføres avhengig av behov og utfordringer, avhengig av risikovurderinger, kampanjer og behovsanalyse.

6.2 6.2 Rullerende kompetanseplaner og individuelle utviklingsplaner

Den enkelte leder skal ha oversikt over enhetens langsiktige ressurs- og kompetansebehov og planlegge for å ha nødvendig kompetanse over tid. Lederne i tilsynsdivisjonene skal sørge for at alle aktuelle medarbeidere har basiskompetanse i tilsyn.