7. Revisjon av kompetent myndighet og internkontroll

7.1 7.1 Interne kontrollaktiviteter

Interne kontrollaktiviteter består av:

  • Tredjelinjekontroll - internrevisjon
  • Andrelinjekontroll – en linjeleders eller prosessansvarliges nærmere undersøkelse av om arbeidet på et bestemt område utføres i tråd med det som er bestemt
  • Førstelinjekontroll – den enkelte leders system for å sikre at enhetens oppgaver utføres slik det er bestemt

Nedenfor omtales internrevisjon og internkontroll nærmere;

Internrevisjon

Internrevisjonen i Mattilsynet er administrativt organisert i Stab og rapporterer til administrerende direktør.

En plan utarbeides på grunnlag av resultater av tidligere revisjoner, ESA-revisjoner og rapporter fra Riksrevisjonen. Område og tema velges ut fra en vurdering av risiko, både samfunnsmessig og knyttet til Mattilsynets aktivitet.

Revisjon av Debio

Mattilsynet reviderer Debio én gang årlig med hensyn på om myndigheten utføres objektivt og effektivt, og om de oppfyller kravene i forvaltningsloven og offentleglova.
Mattilsynet er også observatør når Norsk akkreditering reviderer Debio.

Internkontroll

Internkontroll utøves av Mattilsynets ansatte på ulike nivåer for å sikre:

  • at driften er målrettet og effektiv
  • at Mattilsynets rapporter til overordnede er pålitelige
  • at Mattilsynet overholder lover og regler

De ulike internkontrollaktivitetene innen offentlig kontroll beskrives nedenfor.

Ledelsens gjennomgang

Mattilsynet gjennomfører ledelsens gjennomgang for områdene sikkerhet, kvalitet og internkontroll. Administrerende direktør gjennomgår hvor godt kvalitetsstyringen og internkontrollen fungerer med tanke på om det:

  • Fungerer etter hensikten
  • Er tilstrekkelig
  • Er effektivt
  • Er i tråd med vår strategiske retning

Resultatet av ledelsens gjennomgang er de tiltakene vi prioriterer å gjennomføre for å forbedre styringssystemene for kvalitet og sikkerhet.

Styringssamtaler

Administrerende direktør har styringssamtaler med direktørene i tilsynsdivisjonene og på hovedkontoret tre ganger i året. Der følges blant annet enhetenes avvik på drift og leveranser opp, og hva de betyr for fremtidige planer og utviklingsperspektiver. Grunnlaget for styringssamtalene er blant annet tertialrapporteringen, internrevisjon, ESA-revisjoner, Riksrevisjonens rapporter, brukerundersøkelser og evalueringer.

Tertialrapporter

Tilsynsdivisjonene og hovedkontorets avdelinger rapporterer ved utløpet av hvert tertial om status og vurderinger i forhold til krav i tildelingsbrevet, Hovedinstruksen fra departementet og administrerende direktørs mål- og disponeringsskriv. Rapportene følges opp i supplerende mål- og disponeringsskriv.

7.2 7.2 Eksterne kontrollaktiviteter

ESA-revisjoner

ESA reviderer Norge på Mattilsynets område tre til fem ganger årlig. Seksjon virksomhetsstyring er kontaktpunkt i Mattilsynet for ESA-revisjoner

Rapporter fra ESAs inspeksjoner i Norge publiseres fortløpende (eftasurv.int) 

Riksrevisjonen

Riksrevisjonen reviderer Mattilsynets regnskap årlig og kan også gjennomføre forvaltningsrevisjoner.

Ekstern gransking av internrevisjonen

Norge deltar i et nordisk samarbeid som innebærer at deltakerlandene gjennomfører gjensidige uavhengige granskninger av de nasjonale internrevisjonssystemene hos hverandre. 
 

7.3 7.3 Oppfølging

Avvik som er avdekket i forbindelse med revisjon og/eller internkontroll, legges inn i saksbehandlingssystemet for avvik. Her synliggjør hvilken enhet som skal følge opp avviket. Informasjon om avvikshåndteringen behandles blant annet under ledelsens gjennomgang, se punkt 7.1.