Hygienisering gjødselvare
Gjødselvareforskriften setter krav om hygienisering når gjødselvarer produseres av råvarer som kan gi risiko for overføring av sykdommer til dyr eller mennesker eller for spredning av planteskadegjørere. Hygienisering defineres som behandling med hovedmål å redusere risikoen for å overføre smittestoffer til mennesker, dyr eller planter ved bruk eller annen håndtering.
Virksomheter skal definere hvor i produksjonsprosessen hygieniseringen foregår og hvilken behandling som er tilstrekkelig for å sikre hygienisering. Et eksempel kan være at temperaturen i hele massen skal overstige 70 °C i 60 minutter. I dette eksemplet vil temperatur og tid være kritiske prosessparametre, mens 70 °C og 60 minutter vil være de kritiske grensene for prosessparametrene. I daglig drift skal dere dokumentere at produksjonen til enhver tid overholder de kritiske prosessparametrene. Dersom det hender noe som gjør at dette ikke er tilfelle, skal det behandles som et avvik i internkontrollen. Les mer om valg av kritiske prosessparametre i kapitlet om validering.
Etter hygienisering skal gjødselvarene oppfylle kravene som blir listet opp i gjødselvareforskriften, jf. § 18 bokstav a – c. Det innebærer:
- Rett etter hygieniseringstrinnet skal tilstedeværelse av Escherichia coli (E.coli) være under 1000 colony forming units (CFU) per gram våtvekt.
- Den ferdige gjødselvaren skal maksimalt inneholde 2 spiredyktige ugrasfrø per liter ferdig vare og det skal være fravær av Salmonella.
Virksomheter som skal registrere seg hos Mattilsynet (se punkt 2 i veilederen om virksomhetsregistrering) skal opplyse om alle hygieniseringsmetoder som benyttes i virksomheten. Det er innført et nytt krav til validering av nye hygieniseringsmetoder i gjødselvareforskriften. Metodene skal være validert etter kravene som er oppført i gjødselvareforskriften, jf. § 19.
Forskriften skjerper praktisering av hygieniseringskrav til fiskeslam og husdyrgjødsel fra slakterier.
Det er ikke hygieniseringskrav i gjødselvareforskriften for råvarer uten smitterisiko som for eksempel torv. Gjødselvareforskriften setter ikke krav om hygienisering for animalske biprodukter uten plantehelserisiko, som for eksempel rent animalsk materiale, men materialet skal følge hygieniseringskravene i animaliebiproduktregelverket.
Regelverk
Gjødselvareforskriften
§ 18. Hygiene
-
a. det skal ikke være funn av Salmonella i prøve av 25 gram -
b. umiddelbart etter hygienisering skal det være et lavere innhold av E. coli enn 1000 koloniformende enheter per gram våtvekt -
c. det skal være mindre enn to spiredyktige frø eller andre plantedeler som kan gi opphav til nye planter per liter ferdig vare.
Kilde: Lovdata.no