Internkontroll for gjødselvarevirksomheter

Alle som produserer og importerer gjødsel- og jordforbedringsmidler for omsetning har krav om et internkontrollsystem for å sikre at gjødselforskriften overholdes. Kravet til internkontroll bygger på produsentens ansvar overfor myndigheter og brukere av produktene.

Publisert

Behovet for skriftlig dokumentasjon vil variere med bedriftens størrelse, organisering, og risikoforholdene. Hva som skal dokumenteres skriftlig, bestemmes på grunnlag av risikokartleggingen. Det er ingen formelle krav til hvordan systemet skal utformes. Men det er ofte oversiktlig og ressursbesparende å samordne internkontrollen for gjødselområdet med eksisterende internkontrollsystem for helse miljø og sikkerhet eller eksisterende kvalitetsstyringssystemer.

Krav til internkontroll gjelder for alle ledd i produksjonskjeden. Mattilsynet kan føre tilsyn med alle ledd i produksjonskjeden, men i praksis vil dette kun bety virksomheter i Norge. For importører vil det imidlertid være viktig å ha et internkontrollsystem som sikrer riktig kvalitet og merking av produktene. Det følgende er ment som en rettledning til hva internkontrollen kan inneholde og hvordan en kan bygge den opp. Metoder som HACCP vil kunne være nyttige for å styre behandlings og produksjonsprosesser.

Regelverk

Gjødselvareforskriften

§ 6. Internkontroll

Registreringspliktige virksomheter skal innføre og utøve internkontroll.
Internkontrollplikten innebærer at virksomhetene skal:
  1. a.
    ha oversikt over krav i matloven og forskriften som gjelder for virksomheten
  2. b.
    ha oversikt over organisering og ansvarsforhold
  3. c.
    kartlegge risiko for overtredelse av regelverket ut fra virksomhetens aktiviteter og iverksette tiltak for å redusere risikoen
  4. d.
    ha rutiner for å avdekke, rette opp og hindre gjentakelser av overtredelser
  5. e.
    regelmessig foreta systematisk gjennomgang av internkontrollen for å sikre at den fungerer som forutsatt.
Tiltakene etter andre ledd skal dokumenteres skriftlig i den form og det omfang som er nødvendig på bakgrunn av virksomhetens art, omfang, aktiviteter, risikoforhold og størrelse. Dokumentasjonen skal være tilgjengelig for Mattilsynet.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no