Validering gjødselvare
Nye hygieniseringsmetoder skal valideres etter kravene i §19 i gjødselvareforskriften. Valideringen skal sikre at faren for overføring av smittestoffer til mennesker, dyr eller planter ved bruk eller annen håndtering av det organiske materialet er redusert til et akseptabelt nivå.
Det må gjennomføres et valideringsforsøk for å dokumentere hygieniseringsmetoden. Validering skal utføres i storskala podeforsøk og skal reflektere de aktuelle forholdene ved driften. Validering er en engangsprosedyre så lenge du ikke endrer på hygieniseringsprosessen.
Valideringen kan gjennomføres på eget anlegg, men hvis flere anlegg bruker samme metode for hygienisering, kan de gå sammen om felles dokumentasjon. Alle anlegg må kunne dokumentere at forsøksbetingelsene er relevante for egen hygieniseringsprosess.
Mattilsynet skal ikke godkjenne valideringen, men dokumentasjon på valideringen skal være tilgjengelig for Mattilsynet ved tilsyn.
Regelverk
Gjødselvareforskriften
§ 19. Validering av hygieniseringsmetoder
-
a. gjennom vitenskapelig dokumentasjon under relevante forsøksbetingelser vise at faren for overføring av smittestoffer til mennesker, dyr eller planter ved bruk eller annen håndtering av det organiske materialet er redusert til et akseptabelt nivå -
b. vise ved poding at innholdet av indikatororganisme Ascaris suum er redusert til null -
c. vise ved poding at metoden gir minimum 99,9 prosent (5 log10) inaktivering av Salmonella Senftenberg (775W, H2S-negative) -
d. vise at innholdet av E. coli er redusert til 1000 CFU per gram våtvekt for gjødselvarer der det er relevant -
e. vise ved poding at antallet infektive cyster av potetcystenematode er redusert til null for gjødselvarer der dette er relevant -
f. identifisere hvor i behandlingsprosessen hygieniseringen skjer -
g. identifisere hvilke prosessparametere som er kritiske for hygieniseringen -
h. bestemme kritiske grenser for aktuelle prosessparametere i hygieniserende behandlingstrinn.
Kilde: Lovdata.no