Vurdering av cyanobakterier og cyanotoksiner i drikkevann
På oppdrag fra Mattilsynet har Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) samlet kunnskap om cyanobakterier i norske drikkevannskilder.
Rapporten peker på tilførsel av næringssalter som en hovedutfordring, og gir gode råd til vannverkseiere om hvordan cyanobakterier og -toksiner kan håndteres.
- Hva ble undersøkt?
VKM har samlet data om forekomst av cyanobakterier og cyanotoksiner i råvannskilder og drikkevann i Norge. Rapporten oppsummerer forhold som kan føre til oppblomstring av cyanobakterier, og hvordan dette kan forventes å utvikle seg i fremtiden. Det er også gjort en gjennomgang av tilgjengelige analysemetoder, og vannbehandling som kan fjerne cyanobakterier fra drikkevann. VKM har også skissert en veiledning til vannverkseiere for overvåkning, vannbehandling og håndtering.
- Hva er vurderingen?
Noen hovedpunkter fra rapporten:
- Det har vært flere oppblomstringer av cyanobakterier i råvannskilder de siste årene.
- Klimaendringer kan gi økt forekomst i fremtiden.
- Tilførsel av næringsstoffer er en viktig årsak til oppblomstring.
- Viktig å beskytte råvannskildene mot avrenning og tilførsel av næringsstoffer for å unngå oppblomstringer.
- Det er også viktig å overvåke råvannskilder der det er mistanke om cyanobakterier.
- Vannbehandlingsmetoder i kombinasjon, slik som flokkulering, filtrering og desinfeksjon, kan fjerne cyanobakterier fra drikkevannet.
- Aktivt kull kan fjerne cyanotoksiner.
Du kan lese mer om risikovurderingen og se rapporten på VKMs nettsider.
- Hvem utførte oppdraget?
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM)
- Hva gjør Mattilsynet videre?
Rapporten er først og fremst rettet mot vannverkseiere. Mattilsynet anbefaler å bruke den som kilde til faglig informasjon om cyanobakterier, og som et nyttig hjelpemiddel ved forebygging og håndtering av oppblomstring.
- Offentliggjort