Til hovedinnhold

Grenseverdier for legemiddelrester (MRL) i næringsmidler fra dyr

Matproduserende dyr kan bare behandles med legemidler (farmakologiske virkestoffer) som er tillatt å bruke.

Publisert

De tillatte stoffene er listet opp i tabell 1 i forskrift om grenseverdier for legemiddelrester i næringsmidler fra dyr. Stoffene er tillatte enten fordi de har fått fastsatt en grenseverdi (MRL) eller fordi de ikke behøver en MRL.

Tillatte stoffer kan brukes på alle dyrearter

Legemidler som er markedsført i Norge, og som inneholder tillatte stoffer (inkludert hjelpestoffer), kan brukes til matproduserende dyrearter. Dette gjelder også stoffer som har MRL for bare én eller noen dyrearter. Bruk av slike stoffer på andre matproduserende dyr er regulert i artikkel 113 og 114 (kaskade-artikler) i forordning (EU) 2019/6, som er gjennomført i legemiddelloven. 

Utenlandske legemidler kan bare brukes til matproduserende dyr dersom de er fra et EØS-land og er godkjent til minst én produksjonsdyreart i opprinnelseslandet, eller fra et tredjeland hvor legemidlet er godkjent til den aktuelle dyrearten og den aktuelle indikasjonen. Veterinæren må søke godkjenningsfritak fra Direktoratet for medisinske produkter (DMP) for alle preparater uten norsk markedsføringstillatelse. 

Konsekvenser ved ulovlig behandling av matproduserende dyr 

Når det er påvist ulovlig legemiddel med forbudte stoffer eller ikke tillatte stoffer, får dyrene ikke forlate besetningen, og melken kan ikke leveres til meieri, før det kan verifiseres at produktene fra behandlede dyr er trygt å omsette. For at produktene skal være egnet til humant konsum, må reglene i Forskrift om offentlig kontroll – virkemidler ved funn av farmakologiske virksomme stoffer i dyr og animalske næringsmidler som gjennomfører forordning (EU) 2019/2090 være fulgt. 

Veterinærer og fiskehelsebiologer har ansvaret 

Det er veterinærene og fiskehelsebiologene som har hovedansvaret for at det ikke brukes legemidler i strid med MRL-regelverket.

Om regelverket

MRL-regelverket fastsettes i EU og gjennomføres i Norge som en del av EØS-avtalen. Ifølge forskriften om grenseverdier for legemiddelrester i næringsmidler fra dyr (nedenfor) gjelder derfor forordning (EF) nr. 470/2009 og forordning (EU) nr. 37/2010 som norsk rett. Forordningene, inkludert tabell 1 med listen over tillatte stoffer, er gjengitt på norsk i forskriften.

Forbudet mot å bruke ikke tillatte stoffer på matproduserende dyr følger av artikkel i 16 i forordning (EF) nr. 470/2009. For øvrig regulerer forordningen hovedsakelig hvordan stoffer blir vurdert av myndighetene i EU. Forordning (EU) nr. 37/2010 viser hvordan myndighetene klassifiserer stoffene som tillatte etter tabell 1 eller som forbudte etter tabell 2.

Tabellen over tillatte stoffer oppdateres fortløpende

Tabell 1 er i konstant utvikling. Stadig flere stoffer blir tillatt brukt på matproduserende dyr. De nærmere betingelsene som knyttes til allerede tillatte stoffer, er også under stadig endring. Mattilsynet gjennomfører endringene fortløpende etter at de har vært på høring og er tatt inn i EØS-avtalen.

Regelverk

Forskrift om legemiddelrester i næringsmidler fra dyr

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2019/6 av 11. desember 2018 om legemidler til dyr og om oppheving av direktiv 2001/82/EF

Forskrift om offentlig kontroll – virkemidler ved funn av farmakologiske virksomme stoffer i dyr og animalske næringsmidler forordning (EU) 2019/2090